Стартира нов скрининг за рак на белия дроб

0

До дни у нас ще стартира пилотен скринингов проект за ранна диагностика на рак на белия дроб „Заедно срещу рака на белия дроб“. Целта на скрининга, зад който стоят Българско дружество по кардиоторакална рентгенология и Сдружение „Въздух за здраве”, е да се изготви, предложи и подготви за въвеждане в рутинната медицинска практика в България алгоритъм, по който да се провежда скрининг на рака на белия дроб.


Независимо от напредъка на медицината, ракът на белия дроб и днес остава едно от най-смъртоносните и ресурсоемки за лечение онкологични заболявания. Статистиката показва, че един на всеки 15 човека заболява от рак на белия дроб, като това е най-честият рак при мъжете над 45 години и третият по честота при жените.


Успеваемостта на лечението се определя главно от ранната диагностика, като само 3% от пациентите с късно установен рак на белия дроб преживяват 5 години след поставяне на диагнозата. За сравнение, ранно диагностицираните и оперирани тумори от този вид показват преживяемост от 80% за същия период от време.


В ранния си стадий ракът на белия дроб много рядко дава симптоми и единственият доказан начин за навременно му откриване е чрез масов скрининг с т.нар. нискодозова компютърна томография. Резултатите от американски и европейски проучвания показват 20-36% снижаване на смъртността за включените в скрининговите програми пациенти.


На специално събитие на 7 февруари в аулата на болница Токуда, проф. Галина Кирова, д-р Александър Симидчиев, д-р Татяна Ненкина и медицински физик Емил Георгиев ще дадат старт на проекта. Те ще обучават колегите си пулмолози за критериите за включване на пациент в скрининговата програма.


По думите на организаторите, пилотният скринингов проект за ранно установяване на рак на белия дроб ще има както индивидуална, така и обществена полза. Пациентите, при които се установи ранна форма на рак, ще могат да бъдат лекувани щадящо, запазвайки качеството си на живот. В рамките на проекта ще се изследва пилотна група от пациенти и ще се анализират резултатите – медицински и икономически, което ще представлява първа стъпка за приложението му на национално ниво.


„Заедно срещу рака на белия дроб“ е поредния проект в сектор Здравеопазване на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече