Българската следа в Милано! 69 деца се учат на роден език, традиции и култура в италианския град

0

Амбицията ни е да превърнем нашето училище в късче от България, където децата да се чувстват у дома.  Постигането на тази цел минава както през изучаването на българския език, история и география, така и през опознаването и практикуването на български народни танци, чествания на българските празници и обичаи, които са неразделна част от живота в училището. По тази причина в програмата на учениците сме заложили допълнителни занимания, като курсове по народни танци, празнуване на Деня на будителите, Рождество Христово, Работилница за изработване на сурвачки, Работилница за изработване на мартеници, Великденска работилница, Ден на славянската писменост и култура, и т.н.

Началото е поставено от езиковия и културен център „Тук България“ – сдружение с нестопанска цел, което залага като приоритет съхранението и популяризирането на българския език и култура в Италия и чужбина. Създаването на Сдружението е резултат от дългогодишната дейност и богатия опит в културната и образователната сфера на неговите учредители – Гергана Христова, основател на Българското неделно училище в Милано, и Мария Ганчева, адвокат и интеркултурен медиатор. Идеята прегръща и гл.ас. д-р Ася Асенова, лектор по български език и литература в Ка‘Фоскари, Венеция. Благодарение на нейния ентусиазъм и професионално отношение дейностите на Центъра се обогатяват допълнително. „Тук България“ поддържа тесни отношения на сътрудничество и професионални контакти с български и италиански институции и университети, български и международни асоциации, благодарение на което са привлечени професионалисти в областта на езикознанието, образованието и културата.

Стремежът на Центъра е да създаде здрава, динамична и кооперираща общност от администратори, обучители, хора на изкуството и активни граждани отвъд културните и международните граници. Сред целите на Сдружението е да разпространява българския език и култура чрез обучение и възпитание на деца и възрастни. Да разширява познанията за българската художествена литература и изкуства. Да повишава компетенциите на възпитатели, учители и социални работници, които да стимулират интересите към литературата, музикалната култура и изкуството като основни блага и изконни ценности. Една от основните идеи на учредителите е

Центърът да се превърне в медиатор на българския език, традиции и култура,

което се реализира чрез множество инициативи, участия в научни форуми и събития, проектна дейност. 

Българското училище към Центъра в Милано отваря врати на 12 януари 2014 г. с 23 ученици. Днес те вече са 69 в два филиала. От учебната 2018/2019 г. е включено в списъка на МОН на българските неделни училища в чужбина. Учениците са предимно деца от български семейства или от смесени бракове с поне един член от български произход, които живеят в района на Милано и в Ломбардия. Желанието на децата и техните родители, а също и нашата цел, е да успеем да им предадем основите на българския език, литература, история, география, фолклор и народни танци. Става въпрос за деца на възраст от 4 до 19 години, родени в Италия или живеещи в Италия от години. Посещавайки италианските училища, те владеят много добре италиански език, но са изгубили, в по-малка или в по-голяма степен, българския. Освен преподавателите – всички с педагогическа правоспособност, училището разполага и с психолог, който сътрудничи непрекъснато с преподавателите, подпомага тяхната дейност и работи в тясна връзка както с децата, така и с техните родители.

Тази учебна година поставих­ме началото на редица важни проекти, като междувременно продължаваме и развиваме инициативи, започнати през годините.

Осъществи се една мечта – отвори врати филиалът ни в град Варезе. Освен извънкласните занимания по народни танци тази година въведохме и творчески лаборатории. С помощта на Лора Хаджидимиева – нашия режисьор, децата създават филмчета, които публикуваме на нашия канал в YouTube – Scuola Bulgara a Milano. С Мария Ганчева децата пътуват по българските следи в Италия, а с Ася Асенова вече могат да учат български език онлайн.

Първото голямо събитие за тази година е четвъртото издание на нашия Фестивал на мартеницата в Милано. Културното събитие се организира от езиковия и културен център „Тук България“ и Българското неделно училище в сътрудничество с Италиано-румънския културен център, молдовската асоциация „Ватра Неамулуй“ и Общината на Милано под патронажа и на трите генерални консулства в Милано. Фестивалът стартира през 2017 г. с общата кандидатура на четири страни – България, Румъния, Молдова и Македония, за признаване и вписване на празника на мартеницата в представителния списък на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, приет официално същата година. Традиционната лаборатория за мартеници, която вече 6 години организира Българското неделно училище, се превърна в истински международен празник под надслов „Балканска пролет в бяло и червено“. Тази инициатива е доказателство, че националните традиции и културни ценности обединяват. Запазената и предавана през поколенията традиция показва дълбоките корени в убежденията и културата на четирите страни. Празникът в Милано, на който се събират българската, румънската и молдовската общност, за да празнуват заедно тази първомартенска традиция, е безценен урок за нашите деца по солидарност и споделянe на общите културни ценности и традиции на балканските общности в града и региона. Това е начинът, по който тези стойности могат да продължат да се предават от поколение на поколение, като свързват дълбоките корени с космополитното усещането за общност.

Друг международен форум, в който с успех участват нашите деца, е международният конкурс за поезия в Триулджо. Там поетически талант мерят деца от различни държави и миналата година нашите бяха начело на класациите.

От тази година „Тук България“ вече е административен център за провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език като чужд към СУ „Св. Климент Охридски“. Нашите ученици могат да сертифицират познанията си по български език по Общата европейска езикова рамка.

Изпити за сертифициране могат
да полагат всички лица, които имат
знания и интерес.

Нашият център има необходимите ресурси и специалисти, за да подготвя кандидатите за изпита на цялата територия на Италия.

Горди сме, че „Тук България“ вече е част от проекти за стажантски програми за студенти на  Софийския и Великотърновския университет, и с нетърпение съвсем скоро очакваме и първите си стажанти, с които да споделим опит и бъдещи цели, да обменим идеи и нови възможности.

С цел  развиване на електронното обучение в българските училища в Италия през последните години Центърът активно следи дискусиите и нормативните регулации, участва в редица събития, обучения и конференции. От тази година се провеждат дистанционни курсове за учениците съгласно условията и изискванията на ПМС №90, както и курсове за възрастни. За целта е подготвена база данни от тестове за различните нива на владеене на български език. В блога към нашия сайт и в страницата ни във „Фейсбук“ са достъпни както тестовете, така и статии, свързани с езика и културата, интервюта и др. 

Отчита се все по-осезаемата необходимост от изграждане на цялостна платформа за електронно обучение с база данни от теоретични и практически ресурси, които да са внимателно подбрани и да покриват нуждите на българските училища. По тази причина сега Центърът е насочил усилията си в реализирането на тази амбициозна задача, като разработва и тества електронни курсове по български език, използвайки електронната платформа за български език –
www.ezik.bg. Тъй като в една част от случаите става дума за билингвизъм, а в други българският е втори или трети език, в преподаването/изучаването на български език се изхожда от приликите и разликите между двата езика. Изготвените курсове към Центъра осигуряват база данни за електронно обучение за всяко българско училище в Италия, и не само.

Езиковият и културен център „Тук България“ успешно развива и проектна дейност по национални програми на МОН и участва в проект към Фонд „Научни изследвания“ – за европейската идентичност на езика ни, и по „Еразъм+“ – за нашата следа в изграждането на европейски личности.

Уточнение

Във връзка с публикуваната информация в бр.6 на в. „Аз-буки“ „Дестинация България“ уточняваме, че Асоциацията на българските училища в чужбина е съорганизатор на кандидатстудентската информационната кампания, а домакинът Българското неделно училище „Родна стряха“ в Арадипу – Кипър, е член на Асоциацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече