500 бона месечно от рушвети прибирали в Комисията по хазарта! Божков назначавал и уволнявал в държавната комисия

0

Подкупите, раздавани от Васил Божков и сподвижниците му в Държавната комисия по хазарта, са достигали до 500 000 лева месечно. Срещу крупната сума членовете на комисията са си затваряли очите за неправилните отчисления на „Национална лотария” към Националната агенция по приходите и са спестили прибирането на налози в размер на 559 милиона лева.

Специализираната прокуратура засега е привлякла като обвиняеми за престъпления по служба и корупция трима от Комисията по хазарта – бившия шеф на органа Огнемир Митев, както и колегите му Пламен Георгиев и Тодор Марков. Свидетели на обвинението твърдят, че в Комисията по хазарта назначенията и уволненията се случвали със санкцията или на Васил Божков, или на съдружникът му в „Еврофутбол” Александър Тумпаров.
Един от вече бившите членове на Комисията по хазарта е бил офериран с предложение от 10 000 лева дневен подкуп, за да си затваря очите за нередностите в „Национална лотария” и умишлено сбърканите отчети на хазартната игра. Засега прокуратурата не оповестява името му, мълви се, че държавния служител е приел да стане защитен свидетел.


Същевременно Александър Тумпаров, първия съдружник на Васил Божков и един от основателите на букмейкърската компания „Еврофутбол”, се сдоби с рекордна за България гаранция за свободата си. Прокуратурата му наложи гаранция от 1,5 милиона лева, която хазартния бос трябва да плати до 2 седмици. Самия Тумпаров лежи тежко болен в частна болница, а полицаи нахлуха и в ресторанта му „Грозд”, помещаващ се в идеалния център на София – на бул. „Цар Освободител” №21, между Орлов мост и Софийския университет. Преди няколко години Тумпаров купи ресторанта от фирма на Огнян Донев. Там той даваше разточителни обяди кажи-речи всеки ден.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече