Културният министър плаши с челен сблъсък заради чашите на ИКЕА

0

Министърът на културата заплаши с челен сблъсък всеки, който си позволи да критикува „онези чаши“ от Венецианското биенале. Боил Банов толкова се разгневил от коментарите за аватгардната инсталация с чаши от ИКЕА, избухна по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.

„Тук ако някой каже „Кво е тва бе?“, ще се срещне челно с мен“, обяви гневно Банов, докато отговаряше на депутатката от „Воля“ за какво са похарчени 400 000 лева в тази творба, както и кой е избрал проекта, който да представя страната ни.

На Биеналето миналата година България бе представена от модернистичен проект с чаши от рециклирано стъкло, а крупната сума беше определена като държавно прахосничество за „чаши от супермаркета“. Чашите наподобяват 1:1 евтин модел от Икеа.

Според други това е модерно изкуство, в което носи по-дълбоки послания.

„Винаги ще има хора, които ще искат да се представяме с вампира от Созопол. Но България е европейска държава и има своето съвременно изкуство“, заяви ядосаният министър пред комисията.

Банов обясни, че чашите не са на ИКЕА, които пък си направиха пиар от съзадалата се ситуация като пуснаха специална реклама и повишиха цената на сините чаши.

Чашата от арт проекта ни във Венеция не е „една хубава чаша от една ординерна фирма, позната в крайните квартали по цял свят“, заяви язвително министърът. И поясни за неразбиращите от изкуство, че чашата е ръчно изработена от натрошено стъкло, произведени са във Виетнам и струват по 50 лева всяка. Инсталацията показвала как нещо оживява чрез рециклиране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече