Жестока мизерия втрещява в „Пирогов”, болницата плаче за основен ремонт вече 50 години

0


„Пирогов”, най-големият институт за спешна медицинска помощ в страната, втрещява пациенти и посетители с мизерията. Олющени тавани, зле боядисани стаи, мухъл, странни надписи с черна боя по вратите, стари кранчета за вода, а на места и липсващи душове за баня – това е гледката, която се набива на очи, пише Уикенд.

Ръждата тече наравно с водата, но това минава за част от пейзажа. Бавно подвижни хора се поклащат по коридорите. Пейките са кът, а кушетките – продънени. Пушенето е забранено, но се намират едва дишащи пациенти с цигара в уста. Въпреки уж строгата дисциплина, няма никакъв ред.


Повечето болни са принудени да оцеляват с елементарни средства и елементарна болнична храна, която се състои от филия хляб и нещо за мазане, поднесена с чаша бистър чай за закуска. Два-три пъти в седмицата се готви нещо с пилешко месо или кайма. Често болните си купуват лекарства, които би трябвало да им се полагат по здрава каса. Когато има нужда, си носят и одеала от вкъщи.


„21  век – една от водещите болници в България  – „Пирогов”. Нямам думи да опиша тази мизерия… Какви тол системи? Какъв ремонт на булеварди? Какво горене на боклуци?  Какви проблеми с хазарта? Държавата ни я няма”, написа в социалната мрежа Алекс Тошков и публикува актуални снимки от здравното заведение, което от време на време се прочува в медиите освен с професионализма на медицинските специалисти и със скандали, свързани с различни видове ремонти дейности по отделенията.


Овладяването на последиците от взрива в края на ноември 2019 г., при който загинаха два пациенти, също погълнало непредвидени финансови средства. Пожарът наложи евакуация на десетки болни, а причините за него се изясняваха с дни.


В крайна сметка се оказа, че е горяла най-старата част на болницата, строена през 1930 г. Тя е ремонтирана няколко пъти. Последният ремонт е бил преди 25 години. От тогава нито един контакт в болнична стая не бил сменен. Финанси хвърчели за болнични легла, апаратура от първа необходимост и кислородни маски.
След разследването се оказа, че огнените езици лумнали от фас, запален от неблагоразумен пациент. Виновният за огъня се оказа клошар, който загина поради собствената си немарливост. Щетите обаче бяха за сметка на държавата. Ако се вярва на мълвата, ремонтите дейности след пожара започнали, но все още не били завършили. И естествено, ги върши старателно избрана „наша” фирма.


За първи път за мизерията в „Пирогов” се заговори през 2009 г., когато на прицел попадна детското отделение. Тогава в медиите излезе информация, че вентилационната система в залата за операции на хлапетата не работи, травматологът пък поставял пирони с бормашина, която купил с лични средства, а рентгеновият апарат бил стар и облъчвал с вредни лъчи екипа.
Условията в различните отделения били покъртителни. Леглата не достигали, тоалетните били общи за всички пациенти. Често липсвала тоалетна чиния, чешмите капели денонощно, а баните били кът. Хлебарките гостували по шкафовете на болните и така разнасяли зарази.


Като причина за мизерията бяха изтъкнати големите бонуси, които тогавашният шеф щедро раздавал на служители. Хонорарите били в размер на два-три милиона лева годишно. Те трябвало да отидат за ремонт, но вместо сериозни освежителни дейности, нещата приключили с частично пребоядисване на няколко стаи и коридори. Време за преустройство нямало, защото не вървяло болни да спят в стая, която току-що е мазана с латекс. Свободни одаи рядко се намирали, защото пристигали пациенти от цяла България.
Всяка извършена дейност в лечебното заведение била стриктно фактурирана пред Здравната каса, но проверка така и не била направена.


В „Пирогов” се хоспитализират хора от цялата страна и 30% от населението на София. За съжаление почти от 50 години в сградата не е правен основен ремонт. Извършват се козметични дейности, но докато текат поправките в едно отделение, се отварят нужди в друго звено на спешния медицински център.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече