Самотата може да причини възпаления в тялото

0

Социалната изолация може да бъде свързана с повишение на възпалителните процеси в тялото, съобщи „Медикъл експрес“.

Изследователи от университета на Съри и университета „Брунел“ в Лондон са изследвали връзката между социалната изолация и чувството на самота с възпаленията в организма. Те са анализирали тридесет предишни изследвания в тази област и са установили връзка между двата процеса.

Възпалението е начин на тялото да подаде сигнал на имунната система да лекува и възстанови увредените тъкани, както и да се защитава от вируси и бактерии. То би могло да започне да уврежда здрави клетки, тъкани и органи и да доведе до увеличен риск от развитие на незаразни болести като сърдечносъдови например.

Преднамереното състояние на изолация от други хора се свързва с наличието на С-реактивен протеин, който се появява в кръвообращението до няколко часа след нараняване на тъканта и на повишени нива на фибриноген.

„Данните, които изследвахме, показват, че социалната изолация може да е свързана с възпалителните процеси, но резултатите за пряка връзка между самотата и възпаленията са по-малко убедителни“, каза д-р Кимбърли Смит, лектор по здравна психология в университета на Съри.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече