Правителството реши: Без кино, театър и спорт заради коронавируса

0

Премиерът Бойко Борисов събра министрите извънредно, след като стана ясно, че у нас вече има четири потвърдени случая на коронавирус. Националният оперативен щаб, който следи обстановката, предложи редица забрани. Премиерът се съгласи и министрите гласуваха единодушно.

„Целта не е да сеем паника, а да информираме открито“, заяви Борисов и допълни, че днес ще разговаря със всички областни управители. „Коронавирусът не подбира“, коментира премиерът. „Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Вече имаме и много италиански фабрики, които работят в България“, каза още той. 

Борисов призова за дисциплина в ситуацията, за да си помогнем сами. Той беше категоричен, че няма смисъл да се презапасяваме с храни, тъй като „има предостатъчно“. „Да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич“, заяви премиерът. Той дори забрани на министрите да си ходят от министерствата, за да са му на разположение 24 часа, ако има нужда. 

Какво реши правителството?

Здравното министерство трябва да обезпечи болниците с нужните маски и защитни облекла. Забранява се износът на такива медицински пособия. Държавата има около 4000 новоплатени теста, плюс още около 3000, които се считат за достатъчни. 

Пред болниците ще стои по един полицейски патрул, за да предупреждава близките на пациентите, че свиждания няма да има. 

Всички културни мероприятия в затворени помещения ще бъдат забранени. Напълно се отменят и учебните занятия в засегнатите от вируса региони. Отпадат и спорните мероприятия в засегнатите райони. На останалите места мачовете ще бъдат без публика. 

Болничните листове с карантина са 254. Препоръчва се, ако нямаме спешна необходимост от административна услуга, да избягваме сградите на институциите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече