Психолози: Не сме безпомощни, можем да се справим със заразата

0

Дори в най-тревожните моменти има едно нещо, което можем да контролираме и което оказва огромно влияние върху всичко – нашата нагласа. Тя, в съчетание с енергията, която използваме във всяка ситуация, определя действията ни. Нещо повече – тя влияе върху начина, по който околните реагират на думите и постъпките ни и сформира погледа ни към самите вас.

Колко бързо може да бъде постигната промяната? И колко усилия ще изисква? Може би не е възможно просто да натиснете едно копче и всичко да стане позитивно. Можете обаче да вземете съзнателното решение постепенно да намалите песимистичните си тенденции и да се насочите към по-слънчевата страна на живота. И, точно както при фитнес програмите, за това са необходими воля и решителност.

Точно така – трябва да тренираме умовете си точно както и телата.

Когато на върха на езика ви е да кажете нещо негативно, променете изразната форма. Обикновено хората реагират на негативността, като заемат защитна позиция, дори и коментарът да не е насочен към тях самите. Така че, вместо да кажете някому колко е лош денят ви, попитайте го как вървят нещата при него. Или подберете едно-две позитивни неща от днешните си преживявания и споделете тях. Скоро ще откриете, че започвате да се фокусирате повече върху положителните неща и да забравяте проблемите. Тази практика върши чудеса с нагласата ни.

Тревожността и страхът са нормална реакция на абнормно събитие, но могат лесно да да бъдат предадени на околните, особено на децата, коментира за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева.

Според нея именно това е един от уроците от ситуацията с коронавируса – да се погрижим за себе си, за да можем да бъдем полезни и за околните. В самолета, когато има опасност от разхерметизация и се спускат кислородните маски, правилото е първо да сложиш на себе си, за да можеш да помогнеш после и на другите, припомня тя.

Тревожността и страхът са нормална защитна реакция, един от механизмите, които природата ни е заложила, за да можем да оцеляваме в опасни ситуации. Проблемът идва от това, че когато страхът започне да става несъответен на ситуацията, той действа деструктивно и на самите нас, и на близките ни, обяснява психологът.

Мозъкът ни не прави разлика между действителността и фантазията и кара организмът ни да реагира защитно особено когато са апокалиптични. Реалната ситуация обаче е, че в момента правим най-доброто, което ни създава увереност, че контролираме ситуацията, вземаме предпазни мерки, имаме правилния подход на институциите, имаме добра организация, предприехме по-строги мерки в сравнение с повече страни в Европа, което ще бъде в наша полза, казва Десислава Георгиева.

Някои от вас обаче се запасяват с повече продукти. Според психоложката това е нормална реакция, случва се в цял свят и е още един механизъм за защита, за да можем да противодействаме и да поддържаме рутинното и комфортно всекидневие, което никой не предполага, че ще загубим.

Подобни са и причините за проявлението на феномена с купуване на тоалетна хартия – свикнали сме да разполагаме ежедневно с консумативи, продукти, лекарства и когато са налични, се чувстваме по-спокойни. Важно е обаче именно в този критичен момент да се спрем, да преоценим какво бихме могли да спестим, да ограничим като употреба, да икономисаме.

За да помогнат на хората да се справят със страха и несигурността, Десислава Георгиева заедно с нейни колеги са организирали виртуална приемна, за да може всеки да потърси помощ и подкрепа. Всеки, който има нужда, може да се обади на телефоните, публикувани на сайта на дружеството на психолозите, или да намери експертите във Фейсбук групата Crisis Support Team LZ.

Психологът отбеляза, че е важно хората да разберат, че разполагат с ресурси за справяне, че не са безпомощни. Особеното в моменти на криза е, че когато стресът и тревожността са големи, пред погледа ни пада пелена, която пречи да бъдат видени възможностите

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече