СКАНДАЛ: Филмът „Ятаган“ взел 350 бона държавни пари с измама

0

350 бона държавна пара са лапнали създателите на филма „Ятаган“ с чиста измама, твърдят възмутени източници на „Уикенд“ от киносредите. Парите са взети от Националния филмов център в конкурс в категория „Дебют“. След това обаче режисьорът-дебютант е сменен с друг, който вече е имал готов филм зад гърба си и е нямало начин да се класира във въпросната категория.„Ятаган“ направи премиерата си малко преди кризата с коронавируса, която удари първо киносалоните в страната ни. Преди да ги затворят, той успя да престои в родните кина едва 3 седмици, за които обаче регистрира близо 260 хиляди лева приходи и огромен потенциал за бъдещи постъпления. Само лошият късмет спря новата лента към върха на класацията за бг филм с най-голяма финансова възвращаемост на всеки лев, похарчен за създаването му. Според много кинаджии обаче това е заслужено възмездие за голяма шашма, която са направили създателите на продукцията.


Оказва се, че близо половината от парите, с които е създаден „Ятаган“, са измъкнати от държавата с измама, която няма как да бъде скрита, защото се доказва с документи, налични на официалната страница на Националния филмов център (НФЦ). Лентата е кандидатствала за финансиране в категория „Дебют“. За да бъде изпълнено условието режисьорът да няма реализиран пълнометражен игрален филм до момента, в графа „режисьор“ в документите е посочено името Владимир Борисов. Това става още през 2016 г.

Именно с Борисов проектът печели първо място в конкурса и НФЦ го финансира с 350 000 лева. Според документите, публикувани на сайта на НФЦ, сумата се равнява на 48,07 на сто от целия бюджет на проекта. Далеч по-малко точки комисията, която е оценявала бъдещите филми, е дала на проекти, зад чиито сценарии стоят някои от най-изявените кинаджии в страната. Сред тях е например Милко Лазаров – режисьорът на филма „Ага“, който беше в основната програма на „Берлинале“ през 2018 г. Неговият проект „Дора“ събира близо 40 точки по-малко от комисията в сравнение с „Ятаган“. Яна Маринова участва в същия конкурс, отново като сценарист, с проект за филм със заглавие „Абсолютно доверие“, който печели близо 60 точки по-малко от „Ятаган“. Мариан Вълев-Кукага също е класиран след въпросния филм с лентата си „Лошо момиче“, за която успява да намери пари по-късно. Нещо повече – въпреки че е отхвърлен на въпросния конкурс, той успява да завърши филма си и да го пусне по кината цяла година преди „Ятаган“.


По любопитно стечение на обстоятелствата Вълев е един от актьорите, поканени да участват в „Ятаган“, където играе и главната му героиня от „Лошо момиче“ – Любомира Башева. Там са още Васил Василев-Зуека, Китодар Тодоров, Невена Бозукова-Неве, а актьорски дебюти правят Жени Калканджиева и Ники Кънчев. Но човекът, който би трябвало да направи режисьорски дебют и именно в това е в основата на решението филмът да вземе държавна субсидия, е подменен. Вместо от Владимир Борисов, филмът е режисиран от Андрей Андонов, който не е дебютант, следователно филмът вече не отговаря на условията, при които е получил финансиране от 350 000 лева. Андонов вече е снимал пълнометражен филм. Това е лентата „Никой“, излязла по екраните преди 3 години. Дебютът ѝ е на София Филм фест на 12 март 2017 г. В главните роли са Силвия Петкова, Стоян Радев и Гергана Плетньова.
Хората в НФЦ би трябвало да знаят това и да се намесят в случая. Защо не са го направили, е въпрос с повишена трудност. Според родни кинаджии, смяната на режисьора лъха на чиста измама с цел измъкване на пари от държавата. Вече е сезирана и Прокуратурата. От гилдията настояват продуцентите на „Ятаган” да върнат държавните пари. Иначе филма си спечели ласкави оценки и от критиката, и от публиката и заслужава да бъде гледан.Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече