Как да пазаруваме по време на епидемия (Практични съвети)

0

Извънредната ситуация в държавата създаде нови правила за потребителите. Заради промяната, купувачите вече трябва да спазват съвсем друго поведение и най-вече да проявят здрав разум, за да не навредят и на здравето си, и на бюджета си.

В момента хипермаркетите и дори и малките квартални магазини имат специален пропускателен режим – пускат по двама-трима на определено време, за да има максимум 20-ина човека в големите помещения. По тази причина се заформят опашки, особено сутрин и привечер и това е сериозна загуба на време.


Заради това, а и заради ограниченото време, което имаме да се лутаме между щандовете, хората изпадат в еуфория като на Черен петък и се презапасяват излишно. Както стана ясно, това не се налага, защото и земеделският министър, и отделните браншове – на месопреработватели, млекопреработватели, хлебари, предупредиха, че храна има достатъчно за година или две напред. Въпреки това, народът пълни количките като на война в огромни количества и в крайна сметка накрая може да се наложи да изхвърли повече от половината стока. А това е удар по семейния бюджет, предупредиха маркетолози и експерти.


Първото, което трябва да направите, за да не губите време, за да сте наясно точно какви и колко продукти са ви нужни, е да направите точен списък от къщи какво ви е необходимо до следващия пазар, тъй като в момента не е препоръчително да се ходи често в магазина.


Преди да купите няколко пакета или буркани от даден продукт, помислете дали може да издържи дълго време и гледайте срока на годност, за да не се налага да изхвърляте храна, а парите ви да изтичат в канала. Естествено, това се отнася за малотрайните продукти като яйцата, млякото, кашкавала и най-вече колбасите и месото. Внимавайте много с мръвката и не купувайте по няколко стека салам или подкови луканка. Освен че ще дадете много пари, и дълготрайният колбас няма да издържи дълго в хладилника – ще промени вкуса си и ще се развали. Освен всичко останало, от лакомията да накупите повече, накрая може и да се натровите.
Естествено, консервите – с риба, пастет или русенско варено са добър вариант – от тях може да вземете по няколко, защото те се държат извън хладилника, имат дълъг срок на годност и може да бъдат оставени за година-две дори в шкаф.


Проблем в момента са плодовете и зеленчуците, които не са защитени от допир. Естествено, повечето хора в магазините опипват и прехвърлят доматите, картофите, краставиците и лука, както и ябълките и портокалите и не е ясно дали след измиване те остават безвредни или има опасност от зараза с новия вирус. При всички случаи, ако си купите краставици, домати или марули, накиснете ги във вода поне половин час, а после измийте хубаво. Зеленчуците и плодовете които позволяват, можете да натъркате и със сапун, преди да изплакнете обилно.


Няма ясно становище от специалисти върху подобна повърхност колко време съществува вирусът и дали сапунът и водата го унищожават, което вече е ясно че се случва при измиването на ръцете.


Единственото, което не е лошо да си купите в малко по-голямо количество засега, са чесънът и лимоните.
Първото – известно като естествен антибиотик, се разграбва още в ранните часове в хипермаркетите. Вероятно клиентите са повлияни от съветите, че чесънът би могъл да противодейства на заразата. Лимонът се изкупува по същата причина – заради лечебната му сила с многото витамин С и твърденията, които вървят из социалните мрежи, че цитрусът, разрязан в топла вода убивал коронавируса.


Не се презапасявайте и с брашно, ориз, боб и всякакви тестени изделия от типа на макарони и спагети, защото ако ги затворите в шкафа и не ги държите на проветриво място, къщата ви ще се напълни с молци и гъгрици. Принципно излишно е лудешкото пазаруване на, защото се вижда, че хипермаркетите и дори кварталните бакалии са пълни със стока, снабдяват непрекъснато въпреки голямото пазаруване и няма никаква опасност да останете гладни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече