Оцелял българин от Ухан: Това което се случваше в Китай, се случва и у нас

0

Българин, който се озовава в епицентъра на заразата в Ухан, но вече си е в родината обяснява, че нещата се повтарят и в България. Стоян Конев разказа пред Нова телевизия, че в началото хората в Китай също са подценили ситуацията.

„Нещата,които свършваха там, сега свършават и тук. Ситуацията е много сходна, в началото никой не носеше маски, не вярваха, имаше тълпи в магазините, не спазваха разстоянието, а броя на инфектираните всеки ден растеше”, казва Стоян.

С нарастването на заболеваемостта обаче китайците започнали да се дисциплинират и ограничават все повече.

„Прекарах един месец затворен. Много хора не вярваха, много хора пренебрегваха това нещо, излизаха си, всичко работеше, инфектираните ставаха все повече, което ме накара да си остана вкъщи”, обяснява Конев, който заминава за Ухан през януари без дори да подозира, че ще попадне в най-голямото огнище на коронавируса.

Българинът през последните месеци няколко пъти е бил под карантина заради коронавируса. Той не е сред заразените, но в пика на епидемията е в китайския град Ухан, откъдето избяга, за да не се зарази.

След новината, че градът ще бъде затворен, младият мъж стяга багажа си и се отправя към друга китайска провинция.

„Там прекарах 2 седмици вкъщи, карантина, всеки ден лекари ни преглаждаха. След като ми свърши карантината се прибрах, малко трудно, обиколих половин Китай”, добавя Стоян.

Прибира се в България в началото на февруари. Тогава обаче хората като него все още не предизвикват голям интерес.

„Изобщо не проверяваха, беше ги повече страх не кой влиза, а кой излиза от България. Отидох директно във ВМА, те ми казаха, че нищо ми няма и да се прибирам вкъщи. Седях си тук 14 дни. Накрая отидох да ми направят тест за коронавирус, беше отрицателен”, казва Стоян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече