Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата

0

ържавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, предава NOVA.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

„Капитализира се Българската банка за развитие – с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите. Освен това, утре на заседанието на Министерския съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки за най-нуждаещите се пенсионери“, каза още Борисов.

Той обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. 

„Ние като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят. И подчерта, че икономическите мерки се изготвят, при условие че никой в света в момента не би могъл да каже колко дълго ще продължи кризата.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

Той увери още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече