Не пипайте тези неща! (Вирусът се задържа върху стъкло, хартия и пластмаса до 4-5 дни и още…

0

Заразяването с COVID-19, което разви пандемични размери в началото на март, към момента е обявено за шестата спешна ситуация в областта на общественото здравеопазване от Световна здравна организация. Експертите са категорични, че той е толкова опасен, защото има способността да издържа от няколко часа до няколко дни, в зависимост от това върху каква повърхност попада.

Резултатите от наличните към момента изследвания показват, че жизнеспособността на вируса се запазват в рамките на 4 дни върху дървени повърхности, което налага ежедневното и неколкократно дезинфекциране на парапетите. Върху стоманени и железни повърхности вирусът издържа до 2 дни, а върху стъкло, хартия и пластмаса – до 4-5 дни. С най-ниска продължителност на жизнеспособността на вируса се оказва попадането му върху алуминиеви повърхности – след 8 часа неговите способности да заразява постепенно се редуцират, категорични са немските епидемиолози.


Хирургичните ръкавици, които се използват за защита не само на болничния персонал, но и от голяма част от населението, могат да задържат вируса до 8 часа върху повърхността си, без той да губи жизнеността си. А както е известно най-обикновените маски за лице са способни да задържат патогена само 2 часа, уточняват ще немските експертите. Те са систематизирали и описали най-опасните неща в нашето ежедневие, от които можем да се заразим, без да се усетим.

Бравите и парапетите

Известните до момента коронавируси се предават по въздушно-капков път. Те се задържат по ръцете ни, което означава, че ги пренасяме по бравите на вратите и по парапетите, за които се хващаме при изкачването на стъпала. Там те остават по 4-5 дни, като са способни да заразят всеки следващ човек, които се подпре на парапета или отвори вратата.
За разлика от познатите коронавируси, новият Covid-19 е относително неизвестен. Но немските вирусолози предполагат, че всички налични сведенията за по-старите вируси важат и за новия. Ето защо те твърдят, че парапетите в жилищните и обществените сгради, както и всички брави на вратите, трябва да се почистват старателно с дезинфектант през 2-3 часа.

Приборите за хранене

Един от основните дебати в началото на епидемията беше свързан с това, дали трябва да бъдат затворени кафенетата, ресторантите и социалните трапезарии. Специалистите са категорични, че те са потенциален развъдник на опасни микроорганизми. Не само защото през тях минават много хора, но и защото вирусите се задържат по приборите за хранене и чашите до 4-5 дни, ако не са добре измити с препарат и гореща вода.
Ако болен, заразен с Covid-19 киха или кашля, докато се храни на обществено място, той не само ще зарази приборите и чашата, която използва, но и всички останали повърхности в обхват от 2 метра. Германската служба за оценка на риска от заразяване информира неотдавна, че „досега не са известни такива случаи, но тази опасност съществува и не бива да се пренебрегва“.
У нас обществените места за хранене бяха едни от първите, които бяха затворени от превантивна гледна точка. А родните експерти припомниха, че ако у дома имаме болен, той трябва да се храни с отделни прибори, които да се изваряват след употреба.

Копчетата на асансьора

Копчетата в асансьорите са по-мръсни от тоалетната. Това е доказано в множество проучвания. На един квадратен сантиметър от повърхността на всяко копче се съдържат 313 микроорганизми. Това означава, че светещият бутон се обитава от близо 40 пъти повече микроби в сравнение със седалките в тоалетните.
Ето защо експертите от Германската служба за оценка на риска от заразяване горещо съветват обилно да се измиват ръцете с топла вода и сапун след всяко излизане от асансьора. А родните специалисти допълват, че в условията на пандемия е най-добре копчетата да се натискат с кокалчето на свит пръст. Така ще се избегне вкарването на коронавируса в очите или устата.

Детските играчки

Когато се разрази епидемията в Китай, всички родителите започнаха да се притесняват, дали играчките на децата имат могат да са опасни. Според здравните експерти това е малко вероятно. От Службата за оценка на риска от заразяване в Германия твърдят, че досега няма случаи, в които болестта да е била причинена от стоки, пристигнали от рискови страни. Стоките обикновено пътуват с дни и седмици, така че вероятността по играчките от Китай да има вируси е минимална.
Въпреки това има достатъчно изследвания, че студът и високата влажност на въздуха влияят на вируса положително и го поддържат заразен в продължение на няколко дни. Освен това той се задържа върху пластмасата около 4-5 дни, ето защо би било добре родителите периодично да измиват играчките на децата си, особено ако те са с хрема, кихат или кашлят.

Пратките и писмата

Смята се, че коронавирусите не са особено устойчиви, когато са полепнали по сухи повърхности като хартията на пликовете за писма и пратките. Тъй като стабилността на вируса извън човешкия организъм се влияе от климатични фактори (влажността на въздуха и температурата), експертите смятат, че е малко вероятно човек да се зарази от допира със стоки, пристигнали по пощенски път. Все още обаче липсват по-конкретни данни и затова съветите са те да се карантинират 2 дни преди да се отворят или да се почистват с мокри кърпички, в които има алкохол.

Тоалетните чинии


Тоалетната чиния отдавна се слави с репутацията на най-мръсното място в офисите и всеки средностатистически дом. Според китайските доклади, опасният вирус може да се разпространи и чрез изпражненията на хората. Или иначе казано, ако човек не измива ефективно ръцете си след ходене до тоалетна и докосне бутона за пускане на вода, кранчетата на мивката, дръжката на вратата и т.н., той със сигурност ще разнесе заразата. Ето защо немските вирусолози обръщат внимание и на тоалетната чиния. Призивите им са водата в тоалетната чиния да се пуска след като е затворен капака, а бутона за вода да се пипа с ръкавици или с мокра кърпичка, в която има алкохол.

Плодовете и зеленчуците

Експертите от германската Служба за оценка на риска от заразяване твърдят, че няма вероятност заразата да се предава по повърхността на плодове и зеленчуци. Досега няма регистрирани подобни случаи. Въпреки това преди всяко ядене на плод и готвене на зеленчуците е редно те да се мият старателно с вода.
Освен това човек задължително трябва да измие и ръцете си след като се е върнал от пазар (заради носенето на пазарско кошче и опипването на плодовете и зеленчуците). Тъй като вирусът е чувствителен на топлина, термичната обработка на храните и топлата вода елиминират коронавируса, както и всякакви други болестотворни микроорганизми.

Замразените храни

В условията на самоизолация много хора предпочитат да се снабдят със замразени храни. Ето защо те също влизат в обсега на вниманието на специалистите. Известните до този момент коронавируси не обичат топлината, но са твърде устойчиви на ниски температури. Чувстват се най-добре между 5 и 7 градуса по Целзий. Но може да е опасен до температура от минус 20 градуса, защото в замръзнало състояние издържа до две години. Въпреки това според експертите досега няма случаи, в които заразата да е била предадена чрез замразена храна. Съветът е всички продукти да се готвят при висока температура.


Опасният коронавирус има клетъчни рецептори за белодробните клетки и затова първо заразява фатално почти целите белите дробове. Ето защо инфекцията идва от дихателната система. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски слюнка, които полепват по всички повърхности около вас при кашлица или кихане на заразен човек.

Прегледана: 257

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече