Не пипайте тези неща! (Вирусът се задържа върху стъкло, хартия и пластмаса до 4-5 дни и още…

0

Заразяването с COVID-19, което разви пандемични размери в началото на март, към момента е обявено за шестата спешна ситуация в областта на общественото здравеопазване от Световна здравна организация. Експертите са категорични, че той е толкова опасен, защото има способността да издържа от няколко часа до няколко дни, в зависимост от това върху каква повърхност попада.

Резултатите от наличните към момента изследвания показват, че жизнеспособността на вируса се запазват в рамките на 4 дни върху дървени повърхности, което налага ежедневното и неколкократно дезинфекциране на парапетите. Върху стоманени и железни повърхности вирусът издържа до 2 дни, а върху стъкло, хартия и пластмаса – до 4-5 дни. С най-ниска продължителност на жизнеспособността на вируса се оказва попадането му върху алуминиеви повърхности – след 8 часа неговите способности да заразява постепенно се редуцират, категорични са немските епидемиолози.


Хирургичните ръкавици, които се използват за защита не само на болничния персонал, но и от голяма част от населението, могат да задържат вируса до 8 часа върху повърхността си, без той да губи жизнеността си. А както е известно най-обикновените маски за лице са способни да задържат патогена само 2 часа, уточняват ще немските експертите. Те са систематизирали и описали най-опасните неща в нашето ежедневие, от които можем да се заразим, без да се усетим.

Бравите и парапетите

Известните до момента коронавируси се предават по въздушно-капков път. Те се задържат по ръцете ни, което означава, че ги пренасяме по бравите на вратите и по парапетите, за които се хващаме при изкачването на стъпала. Там те остават по 4-5 дни, като са способни да заразят всеки следващ човек, които се подпре на парапета или отвори вратата.
За разлика от познатите коронавируси, новият Covid-19 е относително неизвестен. Но немските вирусолози предполагат, че всички налични сведенията за по-старите вируси важат и за новия. Ето защо те твърдят, че парапетите в жилищните и обществените сгради, както и всички брави на вратите, трябва да се почистват старателно с дезинфектант през 2-3 часа.

Приборите за хранене

Един от основните дебати в началото на епидемията беше свързан с това, дали трябва да бъдат затворени кафенетата, ресторантите и социалните трапезарии. Специалистите са категорични, че те са потенциален развъдник на опасни микроорганизми. Не само защото през тях минават много хора, но и защото вирусите се задържат по приборите за хранене и чашите до 4-5 дни, ако не са добре измити с препарат и гореща вода.
Ако болен, заразен с Covid-19 киха или кашля, докато се храни на обществено място, той не само ще зарази приборите и чашата, която използва, но и всички останали повърхности в обхват от 2 метра. Германската служба за оценка на риска от заразяване информира неотдавна, че „досега не са известни такива случаи, но тази опасност съществува и не бива да се пренебрегва“.
У нас обществените места за хранене бяха едни от първите, които бяха затворени от превантивна гледна точка. А родните експерти припомниха, че ако у дома имаме болен, той трябва да се храни с отделни прибори, които да се изваряват след употреба.

Копчетата на асансьора

Копчетата в асансьорите са по-мръсни от тоалетната. Това е доказано в множество проучвания. На един квадратен сантиметър от повърхността на всяко копче се съдържат 313 микроорганизми. Това означава, че светещият бутон се обитава от близо 40 пъти повече микроби в сравнение със седалките в тоалетните.
Ето защо експертите от Германската служба за оценка на риска от заразяване горещо съветват обилно да се измиват ръцете с топла вода и сапун след всяко излизане от асансьора. А родните специалисти допълват, че в условията на пандемия е най-добре копчетата да се натискат с кокалчето на свит пръст. Така ще се избегне вкарването на коронавируса в очите или устата.

Детските играчки

Когато се разрази епидемията в Китай, всички родителите започнаха да се притесняват, дали играчките на децата имат могат да са опасни. Според здравните експерти това е малко вероятно. От Службата за оценка на риска от заразяване в Германия твърдят, че досега няма случаи, в които болестта да е била причинена от стоки, пристигнали от рискови страни. Стоките обикновено пътуват с дни и седмици, така че вероятността по играчките от Китай да има вируси е минимална.
Въпреки това има достатъчно изследвания, че студът и високата влажност на въздуха влияят на вируса положително и го поддържат заразен в продължение на няколко дни. Освен това той се задържа върху пластмасата около 4-5 дни, ето защо би било добре родителите периодично да измиват играчките на децата си, особено ако те са с хрема, кихат или кашлят.

Пратките и писмата

Смята се, че коронавирусите не са особено устойчиви, когато са полепнали по сухи повърхности като хартията на пликовете за писма и пратките. Тъй като стабилността на вируса извън човешкия организъм се влияе от климатични фактори (влажността на въздуха и температурата), експертите смятат, че е малко вероятно човек да се зарази от допира със стоки, пристигнали по пощенски път. Все още обаче липсват по-конкретни данни и затова съветите са те да се карантинират 2 дни преди да се отворят или да се почистват с мокри кърпички, в които има алкохол.

Тоалетните чинии


Тоалетната чиния отдавна се слави с репутацията на най-мръсното място в офисите и всеки средностатистически дом. Според китайските доклади, опасният вирус може да се разпространи и чрез изпражненията на хората. Или иначе казано, ако човек не измива ефективно ръцете си след ходене до тоалетна и докосне бутона за пускане на вода, кранчетата на мивката, дръжката на вратата и т.н., той със сигурност ще разнесе заразата. Ето защо немските вирусолози обръщат внимание и на тоалетната чиния. Призивите им са водата в тоалетната чиния да се пуска след като е затворен капака, а бутона за вода да се пипа с ръкавици или с мокра кърпичка, в която има алкохол.

Плодовете и зеленчуците

Експертите от германската Служба за оценка на риска от заразяване твърдят, че няма вероятност заразата да се предава по повърхността на плодове и зеленчуци. Досега няма регистрирани подобни случаи. Въпреки това преди всяко ядене на плод и готвене на зеленчуците е редно те да се мият старателно с вода.
Освен това човек задължително трябва да измие и ръцете си след като се е върнал от пазар (заради носенето на пазарско кошче и опипването на плодовете и зеленчуците). Тъй като вирусът е чувствителен на топлина, термичната обработка на храните и топлата вода елиминират коронавируса, както и всякакви други болестотворни микроорганизми.

Замразените храни

В условията на самоизолация много хора предпочитат да се снабдят със замразени храни. Ето защо те също влизат в обсега на вниманието на специалистите. Известните до този момент коронавируси не обичат топлината, но са твърде устойчиви на ниски температури. Чувстват се най-добре между 5 и 7 градуса по Целзий. Но може да е опасен до температура от минус 20 градуса, защото в замръзнало състояние издържа до две години. Въпреки това според експертите досега няма случаи, в които заразата да е била предадена чрез замразена храна. Съветът е всички продукти да се готвят при висока температура.


Опасният коронавирус има клетъчни рецептори за белодробните клетки и затова първо заразява фатално почти целите белите дробове. Ето защо инфекцията идва от дихателната система. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски слюнка, които полепват по всички повърхности около вас при кашлица или кихане на заразен човек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече