Ваксина срещу коронавируса най-рано след година

0

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че ваксина срещу коронавируса ще бъде създадена след не по-малко от 12 месеца. Това обяви на брифинг в Женева говорителят на СЗО Маргарет Харис, коментирайки публикуван доклад за тестване на ваксини.

„Ние продължаваме да смятаме, че най-вероятно ще отнеме най-малко 12 месеца. Наистина не можем да очакваме да видим ваксина преди 12 месеца или дори по-дълго“, каза тя.

СЗО обяви Covid-19 за 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип

Харис обясни, че разработването на ваксина изисква както „концептуални доказателства“ за нейната ефективност, така и доказателства за безопасността на пациентите.

„Трябва да сме сигурни, че ваксината няма не само незабавни отрицателни и странични ефекти, но и дългосрочни. Освен това трябва да се изследва едновременно и имунния профил и да се преминат няколко етапа за проучване на безопасността на ваксина“, обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

Отговаряйки на въпрос относно настоящата ситуация с коронавируса в Европа, Харис каза, че „картината е много различна“. В Италия и Испания се наблюдава „леко забавяне“ на растежа на броя на новите случаи. В други държави обаче „все още има растеж“, по-специално в Турция и Великобритания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече