Васил Божков пазел в сейфа си целебна картина с Ванга (Епичната творба отива на търг за $ 100 000)

0

Известният български художник маестро Папа Жан влезе с картината си „Портрет на пророчицата Ванга” в американският престижен сайт www.artvirus.org, който организира световен търг с благотворителна цел. Събраните средства ще отидат в битката срещу коронавируса и във финансиране на изработването на подходяща ваксина.  

Платното е доста голямо, с размери 120 на 140 сантиметра. Картината е завършена през 2000 г и е рисувана в продължение на 14 месеца.
„Много обичам тази творба, мисля, че е от най-добрите ми работи. Тя ме е спасявала буквално от фалит. Няколко години е стояла в сейф в офиса на Васил Божков на ул. „Московска” 17. На два пъти съм я залагал при Божков за по 100 000 евро. Даваше ми безлихвен залог и я пазеше. Случваше се така, че след това събирах парите и винаги я откупвах.


Васил боготвореше Ванга като пророк и уважаваше предсказанията й. Познавали са се, той е ходил поне 5 пъти при нея.
Молел ме е да купи маслената ми Ванга, но аз винаги му отказвах. Смяташе, че е целебна, защото, когато бил болен и се застоявал да я погледа, чувствал изцеление и облекчение. Други хора са ми споделяли същото.


Пуснах я в търга и ще видя кой ще бъде новият й собственик. За мен Ванга беше повече от светица. Посещавал съм я, имахме си приказката и тя вярваше, че аз съм творец-космополит. За това са нарисувал себе си и една моя много голяма любов – Ирина в образа на ясновидката, за която нямаше тайни. Тя познаваше доста светове, за чието съществуване хората не подозират”, разказва пред „Уикенд” маестрото.


„Портрет на пророчицата Ванга” вече има няколко награди. Най-забележителната е от изложението в Пилзен, където проф. Клифър, председател на съюза на Европейските художници, връчва златна статуетка за най-добър художник в Европа на Папа Жан и неговата маслена Ванга. Творецът очаква творбата му да бъде оценена и продадена достойно в САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече