Излизането от домашната изолация трябва да става поетапно, за да се прецени въздействието

0

Европейската комисия представи европейска пътна карта за постепенна отмяна на противоепидемичните мерки, взети вследствие на разпространението на коронавируса.

Предприетите от държавите членки на ЕС извънредни мерки вече забавиха разпространението на вируса и спасиха хиляди човешки животи. Тези мерки и съпътстващата ги несигурност обаче оказват драматично въздействие върху хората, обществото и икономиката и не могат да продължават неограничено във времето.

„Спасяването на човешки животи и защитата на европейците от коронавируса са основният ни приоритет.

Същевременно трябва да започнем да гледаме напред и да се съсредоточим върху запазването на средствата за препитание. Въпреки че условията в държавите членки все още се различават значително, всички европейци с право се питат кога и в какъв ред е възможно да бъдат вдигнати противоепидемичните мерки. За отговорното планиране на място, установяващо разумен баланс между опазването на общественото здраве и функционирането на нашите общества, е необходима солидна основа. Ето защо ЕК изготви набор от насоки, критерии и мерки, които да послужат за основа на внимателно обмислени действия.“ Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду „за завръщането към нормалното положение ще е необходим внимателно координиран и европейски подход на държавите членки, основан на научните достижения“.

От решаващо значение е здравните системи да разполагат с лечебен капацитет в случай на увеличаване на новите случаи, да бъдат осигурени основни лекарства и оборудване и да бъде създаден капацитет за масово тестване и проследяване.

До намирането на ефективно лечение и ваксина ще трябва да се научим да живеем с този вирус“, подчерта Кириакиду. ЕК представи и насоки за методиките на тестване за коронавирус като част от Европейската пътна карта за отмяна на противоепидемичните мерки. Те са в услуга на държавите членки с оглед на ефективното използване на средствата за тестване в рамките на техните национални стратегии и по време на различните етапи от пандемията, включително при постепенната отмяна на мерките за изолация в домашни условия.

Европейската пътна карта отчита, че всяка държава има свои особености и установява следните основни принципи: европейски подход, подбиране на подходящия момент и поетапна отмяна на изолацията в домашни условия. В пътната карта са изброени конкретни препоръки, които държавите членки следва да обсъдят при подготовката за отмяна на противоепидемичните мерки. Мерките следва да се отменят поетапно, като между отделните етапи трябва да има достатъчно време, за да се прецени въздействието.

Целенасочено следва да се осигури защита на най-уязвимите групи за по-дълъг период от време; улесняване на постепенното възобновяване на необходимите стопански дейности; засилване на редовното почистване и дезинфекция на транспортните центрове, магазините и работните места; замяна на общите извънредни положения с по-целенасочени действия от страна на правителството, за да се гарантират прозрачност и демократична отчетност.

Контролът по вътрешните граници следва да се отменя координирано. Ограниченията за пътуване и граничният контрол следва да бъдат премахнати, след като епидемиологичната обстановка в граничните региони се уеднакви. През втория етап външните граници следва да бъдат отворени, като се отчита разпространението на вируса извън ЕС. Възобновяването на стопанската дейност следва да е постепенно. Съществуват няколко модела, които може да бъдат приложени – например дейности, подходящи за извършване чрез дистанционна работа, икономическо значение, работа на смени и др. Не трябва цялото население да се връща едновременно по работните си места.

Събиранията на хора следва постепенно да бъдат разрешени, като се вземат предвид особеностите на различните видове дейности, като например: училища и университети; стопанска дейност (продажби на дребно) със степенуване; мерки във връзка със социалните дейности (ресторанти, кафенета), със степенуване; масови събития. Ефектът от мерките ще се наблюдава непрекъснато и ще има готовност за връщане към по-строги противоепидемични мерки, ако е необходимо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече