Кой заплашва с куршуми в главата ген. Мутафчийски?

0

Хора, които са останали без работа заради двумесечната карантина заплашват със смърт и кълнат началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той сам се оплака в интервю за „Дойче Веле“, че получава гневни есемеси и мейли от различни хора. Всички те са предадени на разследващите органи, които проверяват доколко опасни са заплахите и дали генералът има нужда от охрана.

Едно от посланията, получени от генерала, се казва: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршуима“. Според него това са хора, които или са загубили работата си, или имат психични проблеми, които се обосрият през пролетта. „Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя“, обяснява ген. Мутафчийски.


Пред „Уикенд“ той допълни, че освен есемеси и съобщения във вайбър, получавал и десетки мейли, в които хората не само го заплашвали, но и го кълнели „бял ден да не види“.

Генералът закрил личния си мейл и си направил нов, за да ограничи заплахите. Подозира, че става дума за организирани групи от хора – т.нар. тролове, защото се е опитал да отговори на няколко мейла, но се оказало, че те са генерирани от робот и зад тях няма конкретни хора.


„Въпреки тези неприятни атаки, аз и колегите ми в щаба продължаваме да работим активно“, категоричен е ген. Мутафчийски. Според него е рано да се „разхлабват“ мерките, макар вече да има такава тенденция в цяла Европа. Медикът е категоричен обаче, че политическото говорене е опасно в момента. Още повече, че не се знае дали вирусът ще изчезне със затоплянето на времето и дали няма да има втора вълна то заразени след отмяната на мерките за социална дистанция.


„Премиерът Бойко Борисов е известен с твърдия си характер. Учудващо за мен е, че той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове, но ние наистина го сваляме на земята, обяснява още в интервюто си за „Дойче Веле“ генералът. По думите му, щабът е направил компромис с отварянето на парковете за спортуващи и родители с деца, но все още е рано да се отменят ограниченията. Личното му мнение, че извънредното положение трябва да продължи поне до началото на юни, но политиците искали да успокоят хората и да им покажат, че има „светлина в тунела“. „Така обаче не е сигурно, че ще се появи през следващите 2 седмици“, категоричен е обаче генерала, който напоследък все по-често влизал в конфликти с премиера Борисов.


Припомняме, че коремният хирургът, който не сваля военната си униформа, се радваше на рекордното 89% одобрение в края на март. За сравнение, премиерът Борисов тогава получи едва 73% от одобрението на хората. И докато в началото българите приеха спокойно извънредните мерки, в момента те вече не са съгласни с ограниченията. Бърза анкета на „Уикенд“ показа, че хората масово са отвратени от непрекъснатите прекъсвания на телевизионната програма, за извънредни брифинги. Особено неприятни са те, когато се правят малко преди полунощ. Всички са единодушни, че това, което се случва в момента, граничи със „злоупотреба“ с коронавирусната пандемия и цели всичко друго, но не и опазване здравето на населението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече