1855 заразени с COVID-19! Вирусът уби и първия лекар у нас

0

1 588 вече са заразените с COVID-19 у нас. Новите случаи са 47. Има нова област на заразата и това е Разград. За послединте 24 часа са починали трима души. Един от тях е лекар от МБАЛ-Сливен.

„За 24-часовия период са 3 нови смъртни случаи. Един случай в Смолян. Мъж на 64 години с придружаващи заболявания. Има два случая от МБАЛ – Сливен – мъж на 65 години и първи случай на починал колега лекар на 43 години“, каза секретарят на щаба доц. Димо Димов. 

 От днес Националния оперативен щаб спира да дава ежедневните си брифинги. Информацията ще бъде представяна под формата на съобщения от доц. Димо Димов.  

Мотивите за спирането на редовните брифинги е, че българското обществото вече е добре информирано за пандемията от коронавирус, а иима гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда отколкото полза.

„Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса“, каза доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб. 

Като първи сценарий се разглежда 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години. Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Третият сценарий е бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел.

„Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване“, добави още доц. Димов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече