Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията – само на открито и още…

0

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

„Щабът вчера и днес работи по цял ден, обсъждаме мерки… Изказваме съболезнования на семействата на двамата починали лекари. За всички усилия на тези, които си стоят по домовете, едно голямо благодаря, защото благодарение на това сме на този етап, на който сме днес“, заяви Борисов.

Ето и кои са мерките:

„От утре инструкторите могат да работят – автоинструктори, авиация, шофиране. Дезинфекция, маски трябва да има; теоретична подготовка – ако изпитите са в зала – да се спазва дистанция. Има абсолютна подкрепа от Щаба по тази мярка“, каза Борисов.

Втората мярка, която ще бъде разхлабена – разрешава се индивидуален спорт на открито. 

„Нито една от тези мерки не е икономическа или финансова, всички са в полза на психиката на хората и на 100 процента тази мярка се подкрепя от Щаба“, каза Борисов.

„Но не състезания по индивидуални спортове, но тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка, мисля, че това може да подобри здравето“, допълни премиерът.

Борисов уточни, че проф. Мутафчийски лично е настоял плувните басейни да бъдат отворени също. За всички мерки обаче важат две неща, които трябва да се спазват – дистанция и дезинфекция, заяви премиерът. 

Третата мярка, която ще бъде разхлабена:

„Трето, по което нямахме обструкции – терасите, заведенията на открито – по тази тема дали ако е семейство – да бъде на една маса, това ще бъде описано допълнително. Всичко важи до момента, в който се спазва“, коментира Борисов. 

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той няма да мине поне година, две, това го казват всички. Няма протокол, няма ясна диагноза“, добави той. 

Премиерът коментира и началото на Световната онлайн донорска конференция, която започва утре:

„Утре ще се инициира един фонд, който да събере 7-8 млрд. евро. Ние ще участваме със 100 хил. лева. Ако намерят ваксина, трябва да мислим за масово, глобално ваксиниране“. 

За извънредното положение:

„Думата „извънредно положение“ създава допълнително стрес, макар че видяхте, че Франция вчера го удължи с 2 месеца. Колегите юристи ме уверяват, че утре ще имаме проектозакон, за да отменим извънредното положение. Трябва да останат мерките 60/40, противоепидемичните мерки… Но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще сме готови и ще го обявим“, коментира Борисов. 

За КПП-тата:

„Абсолютно единомислие на Щаба има с КПП-тата. Считаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Считам, че някъде следобед на Гергьовден може да махнем КПП-тата, защото ме е страх, че ако го направим днес – масово стотици хиляди отново ще тръгнат да пътуват“, каза Борисов. 

Мярката, по която не е имало съгласие – детските градини и яслите:

„За детските градини и яслите не постигнахме съгласие – доц. Кунчев и д-р Кантарджиев мислят, че можем да ги пуснем, а проф. Мутафчийски смята, че така може да поставим в риск преподавателите, а после и семействата на децата, а след това и голяма епидемия. Аз вярвам на проф. Мутафчийски и затова не се съгласих“, заяви Борисов.

Проф. Мутафчийски припомни изказване на Ангела Меркел, което гласи:

„Това е болест, която се носи от децата, но убива бабата и дядото“.

Други мерки, за които има съгласие:

Тировете и бусовете, които минават транзитно през България – да не е нужно да попълват декларации.

Учениците, които завършват седми клас или имат матури, ще положат изпити при съответната организация, каза Борисов. 

Във вторник ще има коалиционен Съвет на управляващите партии, на който ще се обсъдят още мерки, включително отварянето на къщите за гости, добави премиерът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече