Какво трябва да знаем за втората вълна от Ковид-19? (Коронавирусът ще продължи да ни заразява още две години)

0

Ако ковид-19 следва модела, определен от испанския грип през 1918 г., вероятно пандемията ще продължи около две години, т.е. вирусът ще ни заразява и през следващия зимен сезон. Учените обаче са раздвоени относно силата на следващата атака. Според едни коронавирусът ще стане по-безобиден и ще прилича повече на обикновен сезонен грип. Но според други – втора вълна ще е още по-лоша и жестока от първата. Съществуват и разминавания в мненията за това, кога точно ще се появят нови огнища – веднага след първата вълна от заразени или чак в края на есента.

Животът в Европа започва постепенно да се връща към нормалността си. Специалистите смятат, че заразата е достигнала своя пик и вече отшумява. Парковете, градините на ресторантите и магазините у нас са отворени след близо двумесечна принудителна карантина. Бизнесът вече мисли за рестарт, по Черноморието се готвят за сезон след 1 юли. . На фона на всичко това обаче много хора започнаха да се опасяват от т.нар. „втора вълна” и продължават да се страхуват за здравето си.
Съветникът на президента Доналд Тръмп и директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи (американският вариант на ген. Мутафчийски) наскоро предупреди, че неспазването на подходящи предпазни мерки през лятото може да доведе до много лоша есен и зима. Според него учените и медиците все още не знаят всичко за този коронавирус, въпреки непрекъснатите изследвания. Но дори и малкото събрани данни към момента могат да се използват за изготвянето на прогнози, които да направят бъдещето ни малко по-предвидимо.

Ще има ли втора вълна или това е краят?

Отговорът на учените е кратък и ясен: „Да”. Според тях ваксина ще има най-рано след април 2021 г. А засега няма никакви индикации, че коронавирусът просто ще „умре” със затоплянето на времето. Някои експерти са предпазливо оптимистични и смятат, че случаите ще спаднат през лятото, както апропо се случва с грипа (вероятно защото вирусите се чувстват по-добре при студено и влажно време). Други обаче не са толкова сигурни в това и предполагат, че втората вълна ще дойде много по-рано от очакванията – особено при подценяване на мерките за безопасно разстояние и висока лична хигиена. Или иначе казано, там където забраните за събиране на много хора на едно място не се спазват, вероятно ще има много заразени и през лятото (експертите наричат този процес „малки вторични вълни”).
„Дори да се сбъдне най-добрата прогноза и да има по-малък риск от разболяване през по-горещите месеци, в крайна сметка коронавирусът ще се появи отново със захлаждането на времето през есента”, припомня проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него не е изключено през следващата зима вирусът да се предава също толкова бързо, колкото и в момента, заразявайки големи групи от хора. Засега обаче било трудно да се предположи, дали той ще е по-слаб или по-яростно от сега.

Кога коронавирусът ще ни атакува отново?

Ако очакванията за преносимостта на вируса се окажат относително съвместими с обикновения зимен грип, експертите по обществено здравеопазване както в САЩ, така и в Европа (включително у нас), твърдят, че можем да очаква ново нарастване на случаите през есента и зимата. „Нямаме кристална топка, която да ни каже какво бъдеще ни очаква и кога ще дойде краят на тази пандемия. За съжаление не сме събрали и достатъчно данни за това, колко дълго хората остават имунизирани срещу ковид-19, след като са се заразили веднъж с коронавируса по време на тази първа вълна”, обяснява още проф. Кантарджиев.
Данните, идващи от различни точки на света, са разнопосочни. Така например, не липсват сведения за излекувани пациенти, които са се заразили повторно веднага след изписване от болницата. Според едно британско изследване пък хората, сблъскали се със заразата, си създават имунитет за около три месеца, т.е. след това могат отново да се разболеят. Ето защо никой все още не може да каже, кога точно ще е следващият пик на заболяването ковид-19. Но едно е сигурно – онези, които вече са били хоспитализирани веднъж, могат отново да попаднат в болница през есента и зимата.

Какво да очакваме до края на годината?

Има много неща, които не можем да прогнозираме, категорични са учените по цял свят, включително и родните епидемиолози. Те са категорични обаче, че бъдещите огнища със сигурност ще бъдат резултат от това, което правим в момента. Държавите, които рязко облекчават предпазните мерки, карат експертите по обществено здраве да се притесняват, че втората вълна може да настъпи по-рано и да удари света по-тежко, отколкото всички си мислят.
„Има вероятност вирусната атака през следващата зима да бъде много по-тежка от това, през което току-що преминахме“, твърди д-р Антъни Фаучи, американският вариант на ген. Мутафчийски. Това, от което всички ръководители на щабове по света се притесняват, е дали натискът върху здравните системи няма да е още по-голям и дали това няма да доведе до изчерпване на медицинските ресурси в края на 2020 г. За щастие първата вълна на коронавируса заля САЩ и Европа в края на тазгодишния грипен сезон. Сега експертите се опитват да изчислят, какво ще се случи при съчетаването на сезонните вируси с коронавируса в края на тази година и началото на следващата. И първоначалните им прогнози не са никак обнадеждаващи. Ето защо се работи активно в посока превенция (създаването на ваксина) и лечение (избор на най-подходящите медикаменти), за да се ограничи смъртността в бъдеще.

Тестовете за антитела всяват голямо объркване

Тестовете за антитела трябваше да помогнат на експертите, да оценят т.нар. „стаден имунитет” на населението и да им помогнат в решението за разхлабване на мерките. Оказва се обаче, че не само у нас, но и във всяка друга точка на света, те внесоха повече объркване, отколкото яснота по отношение на коронавируса.
Тестовете за антитела са скринингови, т.е. те би трябвало да показват дали човек се е сблъсквал със заразата и дали е изградил имунитет. Въпреки това обаче не всички медици у нас ги одобряват, нещо повече – през последните седмици се чуха много мнения за това, че те са доста неточни. Това се потвърждава и от американските експерти по обществено здраве, които смятат, че бързите кръвни тесто по-скоро объркват медиците, защото често дават фалшиво отрицателни резултати.
„Германия има друго отношение по въпроса с тестването на населението. Там се набляга на PCR (писиар) и това доведе до по-добрите им резултати”, обясни за пореден път ген. Венцислав Мутафцийски, председател на щаба за борба с коронавируса у нас. И допълни, че писиар технологията е за откриване на новозаразени.
На фона на лошите резултати, които дават бързите кръвни тестове, и съществуването само на писиар технология за откриване на нови болните, в американските медии се появи обнадеждаващата новина, че може би е изработен нов и значително по-надежден метод за изследване. Чрез него коронавирусът се открива няколко дни преди появата на първите симптоми. Ако това е вярно, медиците ще могат да започват лечението по-рано и така да намалят значително смъртността през следващия зимен сезон, коментират родните вирусолози, пише „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече