Гешев настоя за доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

0

Главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато е извършено при управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000, при управление на превозно средство след употребата на наркотични вещества, при липсата на съответната правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с над 50 км/ч.   Предложението за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпления по транспорта, оповести на брифинг днес говорителят на прокуратурата Сийка Милева.  

  Главният прокурор предлага още да се отнемат превозни средства при тежки ПТП-та с умисъл.   „Главният прокурор настоява в тези случаи, в полза на държавата да се отнемат управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат и отнемане на управляваното превозно средство във всеки случаи, когато е употребен алкохол над 1,2 промила в кръвта или след употребата на наркотични вещества“, каза Милева. Тя посочи, че според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на дееца.   „В тази връзка главният прокурор е указал на наблюдаващите прокурори при образуването на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта небавно да се предприемат действия по изземването на моторните превозни средства и сезирането на съответния компетентен съд с оглед налагане на запор и бъдещото обезпечение и отнемане в полза на държавата“, посочи тя.  

  Едновременно с това, главният прокурор е създал работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.   „С този пакет от мерки ПРБ цели да постигане по–високо и по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества, и отнемането в полза на държавата на управляваните моторни-превозни средства, независимо чия собственост са те“, заяви Милева.  

  Говорителят на главният прокурор каза, че той сезирал представителите на изпълнителната и законодателната власт – министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на сега действащия Наказателния кодекс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече