Ако пръстите на краката ви изглеждат така, имате COVID-19

0

Кожните лекари напоследък се сблъскват с множество случаи на възпалени пръсти на краката, които получават на снимки или във видеоконсултации от пациенти, уплашени от COVID-19, съобщават световните медии.

Бостънската дерматоложка Естер Фрийман казва, че е очаквала оплаквания от кожни проблеми с напредването на пандемията, защото тежките вирусни заболявания предизвикват различни видове обриви. „Но не очаквах да се проявят върху пръстите на краката“, казва Фрийман. През последните няколко седмици в телемедицински консултации тя е видяла повече пръсти на крака, отколкото в цялата си кариера досега.

Лекарите ги наричат вече „Ковид пръсти“ – зачервени, възпалени и понякога сърбящи подутини по пръстите на краката, които изглеждат като премръзнали ръце и крака. Не бързайте към спешното, ако пръстите на краката са единствения ви проблем, съветват от Американската академия по дерматология. Миналия месец оттам препоръчаха първо да се направи телемедицински преглед, ако човек се притеснява, че има „Ковид пръсти“ и който няма друга нужда от спешна помощ.

След прегледа лекарят ще прецени дали се налага да се направи тест на коронавирус или да пациентът да се самоизолира. Най-разпространените симптоми на новия коронавирус са висока темепратура, суха кашлица и затруднено дишане. Но с продължаващото разпространение на вируса по света се съобщава и за нови, по-рядко проявяващи се симптоми като загуба на обоняние, повръщане, диария и все повече кожни симптоми. Д-р Фрийман управлява международен регистър за COVID-19, в който лекари съобщават за случаи на симптоми, вероятно свързани с коронавируса. От 500 доклада от края на март, половината са за възпаления на пръстите на краката, казва тя. За някои пациенти това са първите или единствени симптоми.

Други ги забелязват едновременно или след проявата на останалите характерни симптоми на COVID-19. Посланието е да не се изпада в паника и да се търси консултация с лекар, съветват специалистите. Има и други заболявания, които предизвикват възпаления по пръстите на краката като лупус например.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече