Излекувани и с повторна положителна проба за Covid-19 пациенти НЕ ЗАРАЗЯВАТ

0

Пациенти, които са тествани за коронавирус седмици след възстановяването си от Covid-19, вероятно не са способни да предадат инфекцията, показва проучване в Южна Корея, цитирано от „Блумбърг“.

Учени от Корейските центрове за превенция и контрол на заболяванията са изследвали 285 пациенти с коронавирус, които са били с положителна проба след възстановяването си.
Не е установено пациенти с повторна положителна проба да разпространяват заразата и събрани вирусни проби от тях показват, че вероятно в тях има само мъртви вирусни частици.
Откритията са изключително важна новина за регионите, които планират разхлабване на ограничителните мерки.
Проучването в Южна Корея предполага, че тези, които са се възстановили от коронавируса, не представляват риск от разпространяване на вируса, където мерките за физическа дистанция са разхлабени. На базата на тези резултати здравните власти в Южна Корея повече не разглеждат като заразни пациенти, които са се възстановили от заболяването.

Изследване от миналия месец показа, че така наречените PCR тестове за коронавирус не могат да различат между мъртвите и живите вирусни частици, което потенциално дава погрешно впечатление, че някой, който е с положителна проба за коронавирус, остава инфекциозен.
Южнокорейските власти съобщиха, че според изменените протоколи повече не се изисква хората да имат отрицателна проба за коронавирус преди да се върнат на работа или на училище, след като са се възстановили от заболяването и са завършили периода на изолация.


„Според новите протоколи не се изискват допълнителни тестове за случаите, които са освободени от изолация“, пишат Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Агенцията пояснява, че сега ще отбелязва „повторно положителните“ случаи като „повторно засечени с PCR след освобождаване от изолация“.
Някои пациенти с коронавирус са с повторна положителна проба до 82 дни след заразяването си. Почти всички случаи, участвали в изследването, имат антитела срещу вируса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече