9% ДДС за ресторанти, хотели и книги мина на първо четене в НС

0

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги.
Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция, подкрепен с 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.
Други 5 законопроекта за промяна в ставката бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицински изделия. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 69, с което той също бе отхвърлен.

„Преди повече от две седмици внесохме законопроекта за данък върху добавената стойност, в изпълнение на пакета от антикризисни мерки, които ВМРО публикува още на 25 март. Факт е, че кризата удари по различен начин браншовете, най-потърпевши от това бяха транспортът, земеделието и туризмът. Като в сектор „Туризъм“ имаше и пълна забрана за осъществяване на дейност за повече от два месеца. Към настоящия момент не всички забрани са вдигнати.“
Това заяви в изказването си в парламента днес народният представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. И допълни: „Вицепремиерът Красимир Каракачанов започна ред мерки в посока подпомагане на земеделието, натиск на веригите да предлагат български стоки, ред облекчения за земеделците – безлихвено кредитиране по отношение на съгласуването на една хоризонтална мярка, която да позволи зеленчукопроизводството да бъде допълнително стимулирано“, подчерта още Веселинов.

Прегледана: 1332

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече