9% ДДС за ресторанти, хотели и книги мина на първо четене в НС

0

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги.
Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция, подкрепен с 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.
Други 5 законопроекта за промяна в ставката бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицински изделия. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, „против“ – 46 и „въздържали се“ – 69, с което той също бе отхвърлен.

„Преди повече от две седмици внесохме законопроекта за данък върху добавената стойност, в изпълнение на пакета от антикризисни мерки, които ВМРО публикува още на 25 март. Факт е, че кризата удари по различен начин браншовете, най-потърпевши от това бяха транспортът, земеделието и туризмът. Като в сектор „Туризъм“ имаше и пълна забрана за осъществяване на дейност за повече от два месеца. Към настоящия момент не всички забрани са вдигнати.“
Това заяви в изказването си в парламента днес народният представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. И допълни: „Вицепремиерът Красимир Каракачанов започна ред мерки в посока подпомагане на земеделието, натиск на веригите да предлагат български стоки, ред облекчения за земеделците – безлихвено кредитиране по отношение на съгласуването на една хоризонтална мярка, която да позволи зеленчукопроизводството да бъде допълнително стимулирано“, подчерта още Веселинов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече