Край на манипулациите на кръга „Капитал“:“Български пощи“ ще разпространява вестниците в следващите 10 години

0

И последната опорка на кръга „Капитал“ за разпространението на вестниците у нас отиде в историята. С решение от днес Министерският съвет възложи на „Български пощи“ да участват в дистрибуцията на печатните издания в страната в следващите 10 години.

Решението де факто означава, че държавата ще бъде гарант за нормалното функциониране на пазара на разпространението. То също така слага окончателен край на манипулациите, разпространявани в продължение на години от кръга „Капитал“ на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев и медиите от мейнстрийма на задкулисието у нас, че имало монопол над разпространението и затова изданията, финансирани от олигарсите у нас, били на загуба. Опорката беше създадена, за да се оправдае липсата на читателски интерес към същите тези издания. Липса, която е факт от години, а причината за нея е, че читателите отдавна разбраха, че медиите на Прокопиев и сие им пробутват  само и единствено манипулации и лобистки текстове, правени под диктовката на собствениците им. За целите на манипулацията и за да си изгради образа на жертва – прийом, който също ползва от години, същият този кръг започна да разпространява и фалшивата новина, че депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски имал участие в разпространението на печатните издания. Лъжа, непочиваща на никакви доказателства и факти и лъсваща при елементарна проверка в търговските регистри, но вършеща ролята на смокинов лист за олигарсите-издатели за липсата на интерес към медиите им. Сега, когато държавата вече пое лично ролята на гарант за разпространението на печатните издания, това ще лъсне с още по-голяма сила, а въпросът е как вече същите тези олигарси ще обясняват, че има“частен монопол“ върху дистрибутирането на вестниците. Или по-точно – какво ново оправдание ще намерят, за да оправдаят голата истина – че никой не иска да дава пари, за да купува изданията им и да чете фалшивите им новини.

Ето и цялото решение на Министерския съвет:

Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да извършва услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години, съобщи пресслужбата на кабинета.

Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение.

„Български пощи“ ЕАД гарантира параметри на качество, свързани с равнопоставен достъп, навременно доставяне, разпространение на територията на цялата страна, се посочва в прессъобщението. Дружеството осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели – 25 на сто; за търговци на едро – 35 на сто; за търговци на дребно – 15 на сто; за доставка на абонамент – 30 на сто от каталожната цена на съответното издание.

Компенсирането на дейността по разпространение на вестници и списания се осъществява при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставяне на услуга от общ икономически интерес, посочват от пресслужбата на правителството.

Одобрени са също така допълнителни разходи по бюджета на министерството, които ще бъдат насочени за извършване от „Български пощи“ ЕАД услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече