Зам.-министърът на околната среда не ръководел, а само участвал в престъпната група

0

Общо 10 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. Трима от тях ще отговарят за данъчни престъпления, а останалите седем – за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на брифинга стана ясно, че според обвинението към момента заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е обвиняем за участие, но не и за ръководене на организираната престъпна група.

Според обвинението той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята,  свързани с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Това обяви един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка.
„Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда, със заплахи за уволнения и други въздействия.

В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнение директори. Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци. Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции“, уточни тя.

По думите на говорителят на главния прокурор Сийка Милева 7 от обвинените са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. „По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци“, уточни Милева, цитирана от „Фокус“.

Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка „задържане под стража“. За други двама от участниците исканата мярка ще бъде „Домашен арест“, а за един от тях ще бъде определена Мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1 милион лева.

„Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, според тяхното семейно и имуществено положение“, уточни Милева.

Тя посочи, че в хода на разследването са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.

„От жилището, обитавано от обвиняем беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева“, посочи говорителят на главния прокурор.

Милева посочи, че в жилище, обитавано от друг обвиняем са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения.

От брифинга стана ясно, че за единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка „Задържане под стража“, за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече