ГДБОП: Киберпрестъпници източват пари чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване

0

За все повече опити за фишинг атаки на електронните пощи, предупреждават от ГДБОП. Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване. Лесна мишена за измамниците са домашните компютри, които не са достатъчно добре защитени.

Все повече са опитите на киберпрестъпници да източат банкови сметки чрез фишинг страници. Схемата е обичайна – получавате писмо на електронната си поща от името на банка, с което ви приканват да влезете в посочена интернет страница.

„Тя наподобява или е абсолютно идентична със страницата на банковата институция, където потребителят се приканва да въведе потребителско име и парола за банкиране за достъп до банковите институции, които впоследствие се използват от организираната престъпност“, казва Явор Колев – директор на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, пред БНТ.

Потърпевш казва, че така се е разделил с около 150 евро. Банки, от чието име се изпращат измамни имейли, предупреждават, че никога не изискват каквато и да е информация по този начин. При съмнение трябва веднага да се свържете с банката. Няма гаранция обаче ,че сумата ви ще бъде възстановена. Освен пари по тази схема може да бъде източена и ценна информация от компютъра или телефона ни.

„Ако това писмо, спам атаката, съдържа прикачен файл, отварянето активира зловреден код, който се инсталира на компютъра и компютърът става абсолютно уязвим“, коментира още Колев.

От ГДБОП предупреждават и за фалшиви онлайн магазини, които изчезват след като се плати избран продукт.

„Ежедневно се появяват нови и нови с примамливи оферти – много ниски цени на различни стоки, ниски цени на услуги, обещания за някакви печалби и т.н.“, твърди експертът.

Специалистите съветват да се използват надеждни антивирусни програми.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече