Проф.д.м.н.Алберто Дзангрило: К19 приключи клинично, несериозно е да се прогнозира втора вълна

0

Епидемията от коронавирус приключи клинично ”, заяви директорът на интензивното отделение на миланската болница Сан Рафаеле проф.д.м.н. Алберто Дзангрило, под чиито грижи оздравяха повече от 5000 души.

„В момента реанимацията ни е празна, на седмица вече не идват и по 2-3 души”, свидетелства човекът, който изнесе на гърба си лечението на заразените с тежки симптоми в най-засегнатата област на Италия и Европа – Ломбардия. „Това не означава, че вирусът е изчезнал. Краят е временен.  Дали той ще се върне, дали няма, ще предизвика ли епидемия, ако го направи и в какъв мащаб, преди Коледа ли би могло да стане това – никой сериозен специалист не може да каже това и не би направил прогноза”, коментира той в най-авторитетното предаване на първи канал на националната телевизия РАИ Порта а порта в последните минути на националния празник на своята страна в нощта на вторник срещу сряда.
Неговото мнение е обща позиция с професорите Ремуци, Басети, Катена и още няколко най-изявени специалисти в областта на имунологията, вирусологията и епидемиологията, които не са доктори КОРЕМ-нос-гърло – специалисти по всичко, като ръководителите на някои национални щабове в други държави.
По-резервиран в оценката на ситуацията е проф.д.м.н. Масимо Галли – инфекционист на болницата Сако в Милано: „Да, ние сме на опашката на епидемията, няма вече тежки случаи. Имаме много с леки, но досадни симптоми, които имат същия вирус, но понеже не са на много голяма възраст, без придружаващи тежки заболявания, го изкарват като грип”.


В стила на българския си колега доц.Мангъров с неговата фраза за сухите съчки, италианският инфекционист продължава: „Извинете, ако прозвучи цинично, но когото трябваше, го удари, нямаше как да мине покрай коронавируса”.
Според професор Галли: „Прогнозите за втора вълна, кога, как и колко силна, са несериозни”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече