Кантарджиев не изключва затягане на мерките след 15 юни

0

Ако забележим тенденция за увеличаване на заразените с коронавирус след 15-и юни, или пък има затруднения в ликвидирането на огнищата със зараза в страната, тогава някои от мерките ще се върнат. Това заяви в тв ефира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести  проф. Тодор Кантарджиев. 

Вирусологът коментира броя на заразените в последните 2-3 дни като „сравнително голям“, но уточни, че не става дума за „нещо срашно“.

Що се отнася до 12-те починали от инфекцията, които шокираха мнозина вчера, Кантарджиев обясни, че става дума за грешка в старата система. „Развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха.“, уточни професорът.

Кантарджиев потвърди някои от предимствата на платнените маски пред медицинските.

„Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия – абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме – твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип „респиратор“, но маската намалява вероятността да се заразиш“, добави проф. Кантарджиев. 

„Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние“, каза още той.

„В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни – трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.“, каза Кантарджиев

„Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства“, сподели Кантарджиев.

„Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите“, каза той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече