Авифавир – лекарството срещу К-19 (Какво знаем за руското чудо?)

0

Русия обяви, че има лекарство за COVID-19. Името на медикамента е „Авифавир”. Tова е руското търговско название на японския антивирусен препарат „Фавипиравир“.

Според медиите в страната лекарството е претърпяло известни промени преди пускането си на руския пазар. Все пак на опаковката под „Авифавир“ ясно е написано „Фавипиравир“. Като производител е посочен Научноизследователският институт за химическо разнообразие. А собственик на патента е руската компания „Кромис“. Според производителя препаратът има ефект срещу грипни вируси щамове А и В, резистентни към римантадин. Освен това той нарушава механизмите на възпроизводство на коронавируса SARS-CoV-2.

„Фавипиравир” се метаболизира в клетките до фавипиравир рибозил трифосфат и селективно инхибира РНК на новия коронавирус, както и на грипните вируси. Медикаментът „Авифавир“ се дава само по лекарско предписание. Приемането му може да има редица странични ефекти като по-честите са левкопения, хиперурикемия, диария, както и повишена активност на чернодробните ензими.

В никакъв случай не трябва да се приема от бременни жени. Освен това активното вещество прониква в спермата, така че за приемащите лекарството мъже е задължително да използват презервативи при секс. Също така не трябва да се приема от деца до 2 годишна възраст и тъй като прониква в кърмата, майките могат да възобновят кърменето най-малко седмица след приключване на курса на лечение с „Авифавир“. Вероятно тези противопоказания са причината, японският препарат „Фавипиравир“ да не успява да се наложи като противогрипно средство.

Въпреки това от февруари „Фавипиравир“ се прилага в болниците в Япония за лечение на пациенти с коронавирус, като показва добра ефективност при средно тежките случаи.

Руските власти изглежда също са преценили, че рисковете са оправдани с оглед на разпространението на новия коронавирус в Русия и от 11 юни „Авифавир“ вече се използва от болниците в страната. Досега в Русия са регистрирани над 511 хил. заразени. А починалите са 6 715, като тези данни отрязват само смъртните случаи в болниците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече