Кошлуков изрита и Горан Благоев от БНТ

1

Популярното предаване по БНТ – ”Вяра и общество”, чийто продуцент и водещ е известният телевизионен журналист и историк Горан Благоев, пада от ефир. За това информира самият Горан Благоев чрез емоционален пост, който публикува в понеделник вечерта във фейсбук. Повторенията на избрани издания на ”Вяра и общество” са изведени от лятната схема на БНТ. Това е станало без Благоев да бъде информиран.

Ето и цялото изявление на водещия, което той публикува на страницата на предаването в социалната мрежа:

„Уважаеми зрители,

Току що-разбрах, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов е свалил от програмната схема на националната телевизия летните повторения на „Вяра и общество“. До сега, години наред, поради нужда от икономии БНТ излъчваше на запис сборни издания на предаването. Така беше планирано и през тази година. Съгласно отпуснатия ни бюджет за второто тримесечие „Вяра и общество“ приключи оргиналните си излъчвания на 6 юни, след което трябваше да започне излъчването на летните повторения – 13 на брой до 5 септември.

Екипът започна да ги подготвя и на този етап почти всички издания са пред финализиране, а някои са напълно готови. И тъй като винаги сме се опитвали да ви предлагаме разнообразна тематика и тази година подходът ни беше да направим сборни летни повторения, като комбинираме различни теми от различни предавания, включително и като се съобразим с празничните дни през лятото – т.е. да не повтаряме предавания 1:1. Така, на вас, нашите зрители, щяхме да предложим 11 сборни летни повторения и само 2 повторения на цели предавания. За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов.

    Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ.

Недоумявам как е възможно да се постъпва по този непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15 годишна история и дори бе давано за пример от г-н Емил Кошлуков при първото му кандидатиране за поста генерален директор на БНТ??? Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оргинално предаване на „Вяра и общество“ от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???

    Досега, по различни пътища, неофициално, получавах сигнали, че „Вяра и общество“ ще бъде свалено от ефира на БНТ и това, както виждаме се случва – пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това???

Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо г-н Кошлуков???

Искрено Ваш: Горан Благоев“

1 Коментар
  1. Хаджи Богомил казва

    Най- после след дълго преследване падна едно независимо предаване и то за българската вяра. Всичките ДС служители се обединиха и го направиха. В БПЦ само 2 или 3-ма не са подвластни на ДС, респективно на КГБ. Тези нямат страх от Господ Бог. Но той ще въздаде справедливост много скоро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече