Прокуратурата поиска арест за Прокопиев

0

Освен размера на наказанията, прокуратурата поиска още от съда и глоби на подсъдимите – по 500 лева за Дянков и Прокопиев, по 300 лева за останалите.

Прокуратурата поиска арест за разградския олигарх Иво Прокопиев. Освен него, от държавното обвинение искат същата мярка и за двамата му министри на повикване Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Това стана в края на заключителната пледоария по делото ЕВН.

Прокуратурата поиска да бъдат осъдени на около средния размер за престъпленията, в които са обвинени. 

Както ПИК TV показа днес, преди заседанието Прокопиев избяга от въпросите на медията ни защо близо година пред офиса му на булевард „Цар Освободител“ има патрулка. Той не призна дали се чувства застрашен или полицията пък го наблюдава заради мярката „подписка“, която му е наложена като подсъдим по делото.

Иво Прокопиев отговаря пред закона за  това, че в периода месец май – юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков – заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията – престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК.

Освен размера на наказанията, прокуратурата поиска още от съда и глоби на подсъдимите – по 500 лева за Дянков и Прокопиев, по 300 лева за останалите.

Поиска и съдът да уважи гражданския иск на Министерството на финансите в размер на 7 457 553 лв. От държавното обвинение обясниха, че искат промяна на мярката за неотклонение на всички подсъдими в „задържане под стража“ с мотива, че могат да се укрият.

За това престъпление НК предвижда от 3 до 10 години затвор. В момента разградският олигарх е на свобода с мярка за неотклонение “Подписка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече