Техническа грешка в тунела „Железница“ е малко вероятна

0

Малко вероятно е да е допусната техническа грешка, която да доведе до инцидента в тунел „Железница“. Минното строителство, към което се причислява и тунелното, е подчинено на строги правила, които, ако не се спазват, ще има много подобни инциденти. Това заяви ръководителят на Катедрата по Хидрогеология и инженерна геология в Минно-геоложкия университет проф. Стефчо Стойнев. Той е сред участниците, които са изготвили геоложкото проучване за проекта, съобщава bTV.
Още по темата
Несериозно е дъждовете са довели до срутването в „Железница“
Пострадалите в тунела „Железница“ са добре

Той заяви, че в южната зона на тунела, където се случи срутването на скалната маса, е геотехническите условия са сложни и с много тектонски нарушения на скалния масив. По думите му нарушенията са характерни за целия тунел, но именно в тази зона са концентрирани.

„В геоложко време скалите са претърпели размествания при висока температура, като в резултат целостта им е нарушена, а в отделни зони са променени до глина“, коментира той.

Професорът уточни, че плочите са трошливи и лесно се повлияват от вода. Стойнев беше категоричен, че това не е най-тежкият участък, по който се работи в момента и заяви, че не е имало данни и симптоми за подобна авария.

Според него една от причините хората да бъдат спасени е добрата организация на техните колеги.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече