Арестуваните шефове от ГДБОП искали между 5 и 10 бона, за да пазят бандити

0

Арестуваните висши шефове в ГДБОП са искали между 5 и 10 000 лв. рушвети, за да пазят наркогрупи. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„От началото на 2017 г. до неутрализирането в петък е действала организираната престъпна група. Безпрецедентно е разкриването на корупция на служители, чиято професионална дейност е свързана с противодействието на накротрафика у нас и в чужбина. Недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност“, заяви Сийка Милева. Тя разкри, че Цветан Панков и подчиненият му Кирил Ванков са действали по няколко направления. Първото е  получаване на подкупи от наркогрупи с оглед да не бъде възпрепятствана дейността й, да се покровителства, да се прави чадър. Второто е да получават подкупи с цел неутрализиране на конкуренти в наркопазара – след получаване на подкупи е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конретни лица. Третото направление е да се предоставя  изпреварваща информация за предстоящи действия срещу дадени бандити. Исканите рушвети били между 5-10 хил. лв. Панков и Ванков демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си сред криминалния контингент. Единият фиктивно изготвял справки срещу бандити,а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари.Това са служителите, които са държали връзката и с международните ни партньори.

Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков пък заяви, че единият правел уж проблеми на определени наркогрупи, а другият предлагал да ги спасява.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече