Държава на абсурда: Иво Прокопиев и Симеон Дянков – невинни, отсече Спецсъдът

0

Преди минути Специализираният наказателен съд обяви присъдите по делото срещу Иво Прокопиев и сие заради продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество ЕВН.

Бизнесменът и бившият министър на финансите Симеон Дянков са невинни по обвиненията по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN, реши спецсъдът, който обяви решението си в 15,20 ч. 

Продажбата бе извършена през 2011 г. Освен Прокопиев и Дянков подсъдими са и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, както и още трима души.

Според прокуратурата от сделката са настъпили значителни вреди за бюджета – на стойност около 28 млн. лева.

Освен съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“, обвиняеми по делото бяха министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска между 3 и 10 години затвор и за шестимата.

Според прокуратурата те са ощетили държавата с над 20 милиона лева чрез продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното дружество ЕВН. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради едно негово изказване на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Според разследващите с него, както и със съвети той е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в ЕВН, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере.

Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов.

Прокуратурата поиска, ако подсъдимите по делото ЕВН бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

В последните си думи пред съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли в опасност евроатлантическата ориентация на България.

Разградският тартор на кръга „Капитал“ дори цитира „бащата на комунизма Ленин“, като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото „дини на бостана“. Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга „Капитал“, въпреки че те изобщо не са засегнати в процеса.

И отново изкара защитната теза, че бил съден за „изказване“, въпреки че според представените по делото доказателства компанията му „Булброкърс“ умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими – изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев и свързаните с дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече