Излезе нов чат на Бобоков, бизнесменът показа SMS до Борисов

0

Прокуратурата публикува съобщение, което бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил в края на миналия септември до потребител, записан като „Prezident – Rumen Radev „. От спецобвинението уточняват, че разпространяват поредното доказателство по разследването за търговия с влияние заради множеството запитвания от медии, високия обществен интерес и с цел представяне на обективната истина. 

От спецобвинението обръщат внимание, че това е част от текстова комуникация между Бобоков и „вероятно лице с имунитет“. Тя се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от собственика на „Приста ойл“. 

Прокуратурата посочва, че на 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident – Rumen Radev съобщение с текст: 

„Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюканън в следващите 25 години!……Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“.

Архивите показват, че от 22 до 26 септември президентът Румен Радев е бил в Ню Йорк като ръководител на българската делегация, взела участие в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

От спецобвинението уточняват, че публикуват тази комуникация с оглед „поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия“. Не се уточнява коя, но тази сутрин Пламен Бобоков беше в бТВ и показа свое съобщение, изпратено на 31 март 2019 година, до потребител „B.Borisov“. Съобщението започва с „Добро утро, бос!“ , а продължението е свързано със съдбата на арестувания либийския кораб „Бадр“. Бобоков заяви, че веднага след това се срещнал с Борисов, който предприел „адекватни мерки“ – обадил се на либийския си колега.

Текстът на изпратеното съобщение, показано от Бобоков гласи: 

„Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор“. Борисов пита: „Какво е станало“?. Бобоков отговаря: „За кораба!!!“, и след това Борисов веднага го приел.

На въпрос знае ли, че Бобоков си е писал и с министър-председателя, в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев каза „Не“ и коментира:
„След като той смята за нормално да комуникира с президента, може би е нормално да комуникира и с премиера! Дали това осъществява състав на престъпление, какво има в комуникациите, ако е комюникирал с президента Радев, ако е комуникирал с премиера Борисов, е въпрос на преценка на наблюдаващите прокурори“.

Проблем на българският съд и българската държава е, че праща в затворите само престъпници, които са социално слаби, а хората с пари и влияние не са там, където им е мястото, заяви още в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев, който наблюдава на място хора на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението и битовата престъпност.

Прокуратурата има доказателства, за да повдигне обвинения на братя Бобокови, както за  незаконния им бизнес, така и за търговия с влияние. Така Гешев коментира медийните изявления на Пламен Бобоков от тази сутрин:

„Прокуратурата уведоми всички български граждани за организирана група, занимаваща се, да речем така, с престъпления, свързани с търговия с влияние. По това дело към момента няма повдигнати обвинения. Може и да не бъде осъден, това е решение на българския съд. Това е проблем на българската съдебна власт и българската държава, че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото – в затвора.

Над 260 гигабайта  е информацията, събрана от мобилните комуникации на Бобоков с влиятелни лица, заяви още главният прокурор:

„Има комуникация с всякакви лица, от всякакви позиции в държавата, самият г-н Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие, едва ли не паралелна държава, в която той участва“.

На въпрос дали ще бъде  публикувана кореспонденцията на бизнесмена както с резидента Радев, така и с премиера Борисов, Гешев отговори:

„Това е преценка на конкретни наблюдаващи прокурори“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече