От ЦЗПБ: Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса

0

„Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него“. Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова тв.
„Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция“, посочи още тя.

По въпроса за новозаразените по време на балове и футболни мачове, проф. Христова каза: „Възможно е някой човек да зарази други. Но покрай единия заразен започва изследване на всички контактни. Възможно е даден човек да е бил заразен и това да е станало ясно по време на това изследване“.

„От медицинска гледна точка карантината би облекчила положението. От икономическа обаче това не е така. Призивът е да се пазим и да пазим близките си“, допълни тя.

Проф. Христова е на мнение, че събиранията на хора на закрито трябва да се ограничат.

Относно „Ивермектин“ тя сподели: „Хубавото при него е, че той е известен от много отдавна. Разрешен е за упротреба. Доказано е и че блокира навлизането на РНК в клетката, където се размножава. Това е поредната обещаваща молекула. Трябва обаче да се изчака и клинична ефективност“.

„Към момента това е най-обещаващият препарат, но е възможно да излязат и други“, посочи още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече