Президентът Радев: Мутри, вън!

0

Да извадим мафията от изпълнителната власт, призова държавният глава на протеста вчера

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.“ С тези думи се обърна държавният глава Румен Радев към множеството, което се събра на „Дондуков“ 2 вчера, за да го подкрепи след днешната шумна показна акция на прокуратурата, приключила с три ареста, включително и на двама съветници на президента – Пламен Узунов и Илия Милушев.

От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии!„, обяви Радев пред гражданите, които посрещнаха призива му с аплодисменти и одобрителни скандирания.

Днес гневът се излива на площада – гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница … Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни! Битка за справедлива, модерна и европейска България!„, каза още държавният глава.

Радев окуражи хората и с цитат от италианския съдия Джовани Фалконе, загинал в битката срещу мафията: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж.“

А накрая завърши с възгласа: „Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!“, който демонстриращите подеха след него.

След това множеството се прехвърли от другата страна на булеварда и започна да скандира „Мафия!“ и „Оставка“ под прозорците на Министерския съвет. Не забравиха и главния прокурор, който беше почетен с възгласите „Гешев е позор!“, познати от протестите при избирането му на поста миналата година.

По-късно част от протестиращите, основно поддръжници на „Демократична България“, поеха към Съдебната палата – традиционното място, на което изразяват гнева си срещу прокуратурата. Говорителите им подчертаха, че се събират като „хора срещу мутрите“, преодолявайки разделението между леви и десни, русофили и русофоби. Участващите в протеста ги подкрепиха със спонтанни скандирания „Заедно!“

Самият Христо Иванов обаче остро нападна БСП, като посочи, че социалистите няма да бъдат видяни сред протестиращите срещу прокуратурата, тъй като се страхуват от държавното обвинение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече