И Унгария с нови рестрикции за влизане в страната

0

Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след взривовете от нови случаи в няколко страни.

Това съобщи началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. 

Унгария вдигна повечето от карантинните си ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от страните от Европейския съюз и съседните страни, нечленуващи в ЕС.

Днес обаче Гергей Гуяш съобщи на онлайн пресконференция, че са необходими нови рестрикции, които да задържат коронавируса „извън границите“, за да се избегне връщането на вътрешните карантинни мерки.

„Тези рестрикции служат да защитят нашата свобода“, подчерта той.

Според новите правила унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани като „жълта“ и „червена“ категория, ще трябва да преминат медицинска проверка на границата и да се подложат на 14-дневна карантина дори ако не са заразени.

Това може да се избегне само с два отрицателни теста за КОВИД-19 от предишните пет дни, заяви Гуяш. Същото важи за чужденци, идващи от „жълти“ страни, но на тези от „червените“ ще бъде отказан достъп.

Балканските страни Албания, Косово и Черна гора и съседна Украйна са в „червената“ категория.

Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство са сред „жълтите“ страни, докато пристигането от Хърватия (популярна туристическа дестинация за унгарците) засега е свободно.

Списъкът ще бъде преразглеждан регулярно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече