Лудница в държавата: Пак отвориха нощните заведения на открито, три дни след като ги затвориха

0

Постигнахме съгласие да се разреши функционирането на нощните заведение на открито и закрито при заетост на местата не повече от 1 човек на кв. метър и при спазване на всички противоепидемични мерки. Това съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването зам.-министър Жени Начева.

По думите й, са подготвени указания, които ще бъдат качени на сайта на МЗ.

„Те поеха ангажимент да не се струпват много хора на едно място”, уточни Начева. Освен това нощните заведения ще подлежат на строг контрол, а на входовете им ще бъде измервана температурата на всеки клиент. Инспектори пък ще следят за спазването на дистанция, провеждането на редовна дезинфекция и снабдяването на персонала с лични предпазни средства. При констатиране на нарушения, дискотеките и баровете ще бъдат затваряни. „Ще наблюдаваме как работят заведенията и дали това има негативен ефект”, добави тя.

Що се отнася до провеждането на групови събития тип сватби и семейни сбирки, по думите на Начева, те ще се провеждат при спазване на мерките на здравния министър. „При настъпване на промяна на показателите и показателите в страната, всички следващи промени да се правят съвместно с браншовата организация”, каза още тя.

„Хората поеха ангажимент, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешават да се реализират, ще бъдат организирани при строг контрол”, добави зам.-министър Начева. Решението на здравното министерство влиза в сила от утре.

„Нашият бранш е единственият, който в момента е затворен. Това е единственият бизнес, който е затворен, а 80 000 души са без работа. Считаме, че нашите заведения, в които се спазват всички епидемични мерки, не са развъдник на зарази. В момента се събират много хора по улицата и не се спазват епидемични мерки”, заяви от своя страна председателят Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

„В момента по закон е позволено до 4 човека на квадратен метър, ние три пъти сме смъкнали бройката до 1 човек на кв/м“, каза още той. По думите му, в дискотеки и заведения има разстояние между масите поне по 1,5 метра. На една маса, която е около 4 квадрата, може да стоят до 4 човека. Според Алибегов някои нощни заведения са заплашени от фалит заради свалянето на тази бройка. Считаме, че нашите заведения, в които се спазват всички епидемични мерки, не са развъдник на зарази. В момента се събират много хора по улицата и не се спазват епидемични мерки”, заяви от своя страна председателят Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „Заведенията са оборудвани с всичко необходимо. Считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават нощните заведения”, заяви той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече