Прокуратурата пусна телефонни разговори на Божков, той отвърна: „Разтърсващите доказателства“ можехте да ги чуете в интервю

0

В рамките на досъдебно производство за престъпление срещу републиката прокуратурата публикува записани разговори на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и лице, за което от спецобвинението уточняват, че вероятно е депутатът от БСП  Александър Паунов. 

Разпространяването на записите беше предшествано от изявление на говорителя на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева:

„Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса, това ли искам. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднатите от тях стотици милиони, дори и милиарди левове“.

По повод събитията от последните дни Милева обяви, че прокуратурата е подложена на „безпрецедентен натиск, целящ нейното унищожение“:

„Прокуратурата на Република България подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по добър живот. В същото време и за съжаление са налице доказателства как, използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувството на недосегаемост,  използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправената им пред независимия български съд на база на събраните доказателства“.

Записите можете да чуете тук


Става дума за записи, направени с прилагани спрямо Васил Божков специални разузнавателни средства. Те са от дните на протестите.

На 10 юли обвиняемият Васил Божков търси Огнян Стефанов и коментират протестите, главният прокурор и премиера. Божков казва, Гешев не ни е проблемът, ако спечелим властта, ще му орежем правомощията без Конституцията, както го направихме, ще го направим фигурант, какъвто е и президентът, след което обяснява, че основната му тактика е да удари Владислав Горанов и от там Бойко Борисов.

Същия ден има разговор на Васил Божков и с лице, за което от прокуратурата казват, че е Александър Паунов.

Разговорът е свързан с дебат в парламента във връзка с хазартните теми.

В разговора Паунов казва, няма леви, няма десни, тук става дума за спасяване на България. Ще поддържаме връзка тогава.

На 12 юли Божков отново говори с Огнян Стефанов като обяснява, че сега протестът трябва да е до дупка, за да се мачка Бойко Борисов. Правителството трябва да падне, трябва да падне и Гешев, казва в разговора, след това коментира какво ще се случи ако се стигне до служебно правителство, а ако в първото правителство повече от половината хора на Радев бяха хора на Шиши, казва в разговора Васил Божков.

Прокуратурата обяснява, че всичко това е разпространено с разрешение на наблюдаващите прокурори.

Последва светкавична реакция на Васил Божков във Фейсбук:

Бизнесменът Васил Божков, който се намира в Дубай, коментира в социалната мрежа „Фейсбук“ новите обвинения срещу него.

Той се обръща към властите с думите:

„Разтърсващите доказателства“ можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия им ден и ще продължавам да го правя докато дадете оставка.“ – написа бизнесменът Васил Божков в социалната мрежа „Фейсбук“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече