Херо Мустафа след срещата с Борисов: Не е моя работа да призовавам за оставки

0

Главният прокурор Иван Гешев видя в обръщението на американското посолство похвала за своите „безкомпромисни действия“

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа заяви, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след среща с премиера Бойко Борисов, цитирана от „Свободна Европа“.

Медията е изпратила въпроси на Мустафа, като повод за нея е снощната позиция на посолството на САЩ. В нея се казва, че дипломатическата мисия подкрепя правото на мирен протест в България, както и исканията на гражданите за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

„Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

От „Свободна Европа“ са попитали дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две – оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на посланик Мустафа са били изпратени по електронна поща:

„Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

Припомняме ,че 22:45 ч в понеделник посолството на САЩ у нас публикува в профила си във Фейсбук текст в защита на мирните демонстрации като основно демократично право. „Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.„, се казва в съобщението на български и английски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече