ЧУДО: Топлофикация София започва връщането на пари за намалената цена на парно

0

Топлофикация София започна да възстановява сумите на клиентите си от намалението на цената на природния газ и съответното на цената на парното и топлата вода. Това ще стане за период от юли 2019 г. до март 2020 г.

В сметките на потребителите за юни 2020 г. е направено прихващане на сумите. Няма значение кмиентите дали са на реален месечен отчет, на прогнозно потребление с годишно изравнение или заплащат на равни месечни вноски, уточняват от общинското дружество. За юни 2020 обаче си остава месечната такса за дялово разпределение, която не влиза в цената на топлинната енергия и следователно няма да бъде прихващана. „Изчислихме сумите за връщане на всички наши клиенти и започнахме да ги възстановяваме с юнските сметки за топла вода, за да могат хората по-бързо да се възползват от намалението на цената на топлинната енергия“, обясниха от Топлофикация-София.

Регулаторът КЕВР по формула определи сумата за възстановяване на всяка месечна фактура за топлинна енергия в посочения период се изчислява:  Сума за Възстановяване = (Фактурирано количество топлинна енергия, умножено по старата цена) – (Фактурирано количество топлинна енергия, умножено по новата цена)

Пример: Стара цена: 95,64лв. за 1 MWh Нова цена: 85,07лв. за 1 MWh Имаме месечна фактура за топлинна енергия с количество 3,276 MWh на стойност 313,32 лв. Сумата за възстановяване за съответния месец е: (3,276 х 95,64) – (3,276 х 85,07) = 313,32 – 278, 69 = 34,63 лв. След извършеното първо прихващане с юнската сметка, клиентите ще могат да видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване.

Пример: Ако общо за даден топлоснабден имот трябва да бъдат възстановени 120 лева и от тях вече са прихванати с юнската сметка 24 лв., то в реда „Сума за възстановяване чрез прихващане за периода 07.2019 г. – 03.2020 г.“ ще фигурират 96 лв. Усвояването ще се извършва всеки следващ месец до изчерпване на цялата преизчислена сума, отнасяща се за всеки конкретен имот. Съгласно действащата нормативна уредба (ЗИД на ЗЕ), сумите за възстановяване от ретроактивното намаление на цената на природния газ, ще бъдат прихващани от бъдещи месечни сметки за топлинна енергия, както и от Общата фактура и изравнителните сметки по описания начин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече