Експерти: В момента кризите в България са три

0

Темата за комуникационната и медийната грамотност е сред най-важните в съвремието. Нормално е медиите, дори и най-авторитетните като източник, да са на различни позиции в ситуация като днешната в България – да има и про-правителствени, и про-протестиращите. Идеята, че в социалните медии може да се види цялата истина, не е най-добрата.

Това споделиха пред Радио София експертите Любомир Аламанов и Даниел Киряков от Центъра за анали и кризисна комуникация в коментара си за последните дни на обществени вълнения и как те се отразяват в медийното пространство.

Според Любомир Аламанов управляващите като че не знаят какво иска народът.

„Хората искат да живеят в нормална държава. Да нямат повод да емигрират. Властимащите сякаш са се откъснали от действителността.
Необходими са сериозни реформи, и то в много сектори.

Ако управляващите се надлъгват с протестиращите, това няма да доведе до нищо добро. Това би показало, че политическата класа доста се е откъснала от тежненията на народа. Институционалната война не помага на никого. По площадите хората не са от една партия.

Президентът трябваше да иска на всички оставките, а след това да поеме ангажимент да подаде своята.“

Даниел Киряков е на мнение, че в момента в България се наблюдават три кризи – тази, предизвикана от пандемията на коронавируса, криза на доверието и икономическа криза, предизвикана от първите две.

„Може да се окаже, че реформи няма да са достатъчни. Някои неща трябва да се преобразуват от корен.

Критиката, включително и градивната, почти винаги се посрещаше на нож. Протекцията на някои сектори от икономиката по време на епидемията не беше добър сигнал към обществото и бизнеса. Не бива да живеем с убеждението, че няма управленска алтернатива.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече