Нечувана наглост! Борисов: Няма да подам оставка!

0

„Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата – пролетта следващата година“. Това каза Валери Симеонов след края на Коалиционния съвет, на който бяха обсъдени актуалната ситуация и обстановка в държавата. 

„Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП“, допълни той.

„По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание„. 

Министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов вече са депозирали оставките си, но те не са разписани и няма да бъдат внесени в парламента до гласуването на вота на недоверие, каза премиерът Борисов:

„България е правова държава и се движиме по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща…. И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. „градска граница“, които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Facebook“.

Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на „Лукойл“, докато е бил министър и вицепремиер и го попита: 

„Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС? Защо не поиска от колегата си – икономически или финансов министър, да ти ги даде?!… Това е евтина политика, която се прави в момента!…. И затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни… От 70 години непипано, несвършена работа! Те за това ни искат вот“. 

„Предстоят обаче много тежки месеци“, подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия: 

„Идват много тежки времена. Това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други – от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат… Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза – повярвайте, ще падат правителства! Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха – „фигурант“, на който Шиши му реди кабинета… Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: „Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство“, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати“. 

Премиерът увери, че „ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета“:  

„Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава – ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?„. 

Борисов припомни, че е обсъждал с Георги Първанов всички назначения на посланици и военни: „за да са спокойни системите“.  

Министър-председателят се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши

„Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат, ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и „Обединени патриоти“, за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: „Виновен е ГЕРБ“, Митко Николов – най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. „Росенец“ и „Берлин“ не са ли пак там?! Или тези са медийни акции – да се покажат и толкоз“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече