Ето ги новите лица в кабинета Борисов-3 (Снимки)

0

Поредни министерски рокади в кабинета „Борисов 3“ бяха обявени по-рано в четвъртък. Двама министри сменят постовете, а три нови попълнения влизат в Министерски съвет.

Новият вътрешен министър главен комисар Христо Терзийски е полицай от 24 години. Той започва кариерата си в МВР през 1996 г. в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР. Постепенно се издига до началник на сектора, преди да оглави същия отдел в Столичната полиция. След това става зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР.

През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, а 6 години по-късно става шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, на който пост беше и до момента.

Полицаят е родом от Кюстендил, завършил е висшето си образование в Техническия университет в София.

Един от най-големите почитатели на рок музиката, Терзийски винаги е казвал, че след рок концерти никога не е имало нито един инцидент.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще поеме поста на министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов. От години той е в основата на инвестиционния екип на ведомството, който привлича едни от най-големите чуждестранни проекти в България, в това число и достигането до финала на преговорите с немския автомобилен концерн „Фолскваген“ за изграждането на новия му завод.

Борисов има водеща роля и при напредъка по прегледа на инвестиционната политика на България, както и към признаването ни за държава, прилагаща насоките за управление на държавните предприятия от ОИСР. Това беше и един от критериите за приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката. Обича да участва в състезания по математика и борсово посредничество, откъдето също е получавал награди.

Той е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Висшето си образование със специалност „Макроикономика“ получава от УНСС, като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки“ (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Третото ново лице в кабинета е на хирургът проф. д-р Константин Ангелов. Той заема поста министър на здравеопазването, след като досегашният – Кирил Ананиев беше назначен на мястото на Владислав Горанов  в Министерството на финансите.

„Винаги съм работил в тази болница – от студент, минал съм по цялата стълбица и винаги съм си я представял по определен начин. Сега работя така, че тази представа да се сбъдне.” Така разбира професионалния си път хирургът проф. д-р Костадин Ангелов, който за трети мандат е директор на Александровска болница.

Още по-важни са за него е хуманното разбиране, с което се отнася към всеки пациент, и уважението, което проявява към колегите си.

В таланта му на лекар се убеждават дори и местните жители на Карибите, на които д-р Ангелов не отказва да помага, докато се грижи за екипа на риалити шоуто “Сървайвър”.

Проф. Костадин Ангелов е един от най-активните медицински говорители покрай извънредното положение заради коронавируса. “Александровска” болница е една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19.

Той е и кандидат за ректор на Медицинския университет – София.

Проф. Ангелов е и главен координатор на Експертния съвет по хирургия към министъра на здравеопазването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече