Ето ги новите лица в кабинета Борисов-3 (Снимки)

0

Поредни министерски рокади в кабинета „Борисов 3“ бяха обявени по-рано в четвъртък. Двама министри сменят постовете, а три нови попълнения влизат в Министерски съвет.

Новият вътрешен министър главен комисар Христо Терзийски е полицай от 24 години. Той започва кариерата си в МВР през 1996 г. в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР. Постепенно се издига до началник на сектора, преди да оглави същия отдел в Столичната полиция. След това става зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР.

През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, а 6 години по-късно става шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, на който пост беше и до момента.

Полицаят е родом от Кюстендил, завършил е висшето си образование в Техническия университет в София.

Един от най-големите почитатели на рок музиката, Терзийски винаги е казвал, че след рок концерти никога не е имало нито един инцидент.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще поеме поста на министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов. От години той е в основата на инвестиционния екип на ведомството, който привлича едни от най-големите чуждестранни проекти в България, в това число и достигането до финала на преговорите с немския автомобилен концерн „Фолскваген“ за изграждането на новия му завод.

Борисов има водеща роля и при напредъка по прегледа на инвестиционната политика на България, както и към признаването ни за държава, прилагаща насоките за управление на държавните предприятия от ОИСР. Това беше и един от критериите за приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката. Обича да участва в състезания по математика и борсово посредничество, откъдето също е получавал награди.

Той е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Висшето си образование със специалност „Макроикономика“ получава от УНСС, като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки“ (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Третото ново лице в кабинета е на хирургът проф. д-р Константин Ангелов. Той заема поста министър на здравеопазването, след като досегашният – Кирил Ананиев беше назначен на мястото на Владислав Горанов  в Министерството на финансите.

„Винаги съм работил в тази болница – от студент, минал съм по цялата стълбица и винаги съм си я представял по определен начин. Сега работя така, че тази представа да се сбъдне.” Така разбира професионалния си път хирургът проф. д-р Костадин Ангелов, който за трети мандат е директор на Александровска болница.

Още по-важни са за него е хуманното разбиране, с което се отнася към всеки пациент, и уважението, което проявява към колегите си.

В таланта му на лекар се убеждават дори и местните жители на Карибите, на които д-р Ангелов не отказва да помага, докато се грижи за екипа на риалити шоуто “Сървайвър”.

Проф. Костадин Ангелов е един от най-активните медицински говорители покрай извънредното положение заради коронавируса. “Александровска” болница е една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19.

Той е и кандидат за ректор на Медицинския университет – София.

Проф. Ангелов е и главен координатор на Експертния съвет по хирургия към министъра на здравеопазването.

Прегледана: 4534

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече