Увеличиха сумата за енергийно подпомагане през зимния сезон

0

Увеличава се сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон. Така всички одобрени ще получат близо 500 лева. Кандидатстването в агенциите за социално подпомагане вече започна и ще продължи до първи октомври.

Помощта за отопление се харчи предимно за електричество или за закупуване на дърва. Тази година заради пандемията заявленията могат да се попълват и в по-малките населени места и в кметствата по селата. Добрата новина е, че по-високите пенсии от 1 юли няма да се отразят при отпускане на помощта.

Пет-шест кубика дърва стигат на Елица Рангелова от монтанското село Благово, за да и е топла зимата. Досега, жената е била одобрявана и е получавала помощи за отопление. „Това е много голяма помощ. Аз съм сама, мъжът ми почина, децата не живеят при мен и за мен това е много добре“, казва тя.

Пенсията на Елица е ниска и не може да си позволи да си закупи дърва. „Ако я нямаше тази помощ, щях да задължавам децата да ми помагат, защото аз нямам възможност. Сега обаче, както казвате вие, ако така е увеличена на 500 лева ще бъде добре, защото всеки ще може да си закупи от 6 до 7 кубика дърва“, допълва тя.

Тази година има и увеличение на желаещите да получат енергийна помощ, отчитат социалните служби. „Право на целевата помощ на отопление имат лицата и семействата, които за предходните шест месеца от месеца на подаване на заявление, имат определен доход, който е нормативно обусловен и е свързан с възрастта, семейното положение, здравословното състояние”, коментира Георги Цеков.

Практиката на социалните служби показва, че хората използват помощта предимно да си закупят дърва.

„Задължително се упражнява контрол, за да се установи дали с отпуснатите средства хората са си закупили дърва, въглища или съответно са си заплатили в последствие електроенергията“, посочва още Цеков.

До момента заявления за получаването на помощ за отопление са подали малко над 76 000 души. Първите одобрени ще бъдат изплатени след 15 август.

Прегледана: 2295

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече