Увеличиха сумата за енергийно подпомагане през зимния сезон

0

Увеличава се сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон. Така всички одобрени ще получат близо 500 лева. Кандидатстването в агенциите за социално подпомагане вече започна и ще продължи до първи октомври.

Помощта за отопление се харчи предимно за електричество или за закупуване на дърва. Тази година заради пандемията заявленията могат да се попълват и в по-малките населени места и в кметствата по селата. Добрата новина е, че по-високите пенсии от 1 юли няма да се отразят при отпускане на помощта.

Пет-шест кубика дърва стигат на Елица Рангелова от монтанското село Благово, за да и е топла зимата. Досега, жената е била одобрявана и е получавала помощи за отопление. „Това е много голяма помощ. Аз съм сама, мъжът ми почина, децата не живеят при мен и за мен това е много добре“, казва тя.

Пенсията на Елица е ниска и не може да си позволи да си закупи дърва. „Ако я нямаше тази помощ, щях да задължавам децата да ми помагат, защото аз нямам възможност. Сега обаче, както казвате вие, ако така е увеличена на 500 лева ще бъде добре, защото всеки ще може да си закупи от 6 до 7 кубика дърва“, допълва тя.

Тази година има и увеличение на желаещите да получат енергийна помощ, отчитат социалните служби. „Право на целевата помощ на отопление имат лицата и семействата, които за предходните шест месеца от месеца на подаване на заявление, имат определен доход, който е нормативно обусловен и е свързан с възрастта, семейното положение, здравословното състояние”, коментира Георги Цеков.

Практиката на социалните служби показва, че хората използват помощта предимно да си закупят дърва.

„Задължително се упражнява контрол, за да се установи дали с отпуснатите средства хората са си закупили дърва, въглища или съответно са си заплатили в последствие електроенергията“, посочва още Цеков.

До момента заявления за получаването на помощ за отопление са подали малко над 76 000 души. Първите одобрени ще бъдат изплатени след 15 август.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече