Вече видяно: И новата министърка на туризма се юрна да спасява сезона с извънредни мерки

0

Слънчев бряг е напълно готов да посрещне букета от туристи, които се очакват през август, каза министърът на туризма Марияна Николова

Намалят наемите с 50% на всички обекти, стопанисващи се на територията на „Слънчев бряг“ АД, а наемите на обектите, които не са успели изобщо да отворят заради пандемията, ще бъдат напълно опростени. Това каза на работната стреща с туристическия бранш днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите й това е една от основните мерки, с които държавата, разбирайки проблемите в бранша, ще се опита да облекчи хотелиерите и ресторантьорите.

„Слънчев бряг е напълно готов да посрещне букета от туристи, които се очаква да пристигнат. Извършва се постоянна и пълна дезинфекция, обезпаразитяване на 100% от територията на курорта, обхващаща още всички зелени площи и публични пространства. Видеонаблюдението, осигуряващо спокойствие на туристите също функционира напълно. Предстои да се срещна и с ОДМВР-Бургас, за да договорим допълнително присъствие на полиция в курорта, за да се осигури и сигурността на туристите“, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата, на която присъстваше и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и директорът на борда на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров.

С това обаче не се изчепват добрите новини за туристическия бранш, обявени на работната среща днес. По думите на Николова е взето решение да се намали цената на платеното паркиране в Слънчев бряг с 50%. Така цената за час в момента е 0.50 евро цента.

Министърът на туризма изтъкна още, че на сайта на Министерството вече са публикувани и правилата и указанията за кандидатстване по държавната помощ за туроператори. Всички, които искат да кандидатстват, могат да видят какви са условията на това на официалния уебсайт на МТ.

„В качеството си на министър , от последната седмица провеждам нарочни интензивни срещи с представители на сектора. Днес предстоят работни срещи и със Съюза на собствениците, Съюза на хотелиерите и Асоциацията на заведенията, за да синхронизираме с бизнеса какви още мерки да предприемем“, каза още Николова.

Тя изтъкна, че още от сега Министерството на туризма е започнало анализ на ситуацията покрай пандемията, касаеща предстоящия зимен сезон. По нейни думи в момента се изготвя „екшън план“ за зимата, а сега предстои създаването на специализиран съвет към МТ, в който ще бъдат включени експерти и представители на браншна, за да се изготвят кризисни планове и предложения за откриването на зимния туристически сезон и за преодоляване на последствията от пандемията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече