Институции не признават удължените лични документи

0

Застрахователи, общински и държавни чиновници, служители в банки отказват услуги заради изтекли лични карти или шофьорски книжки. Гражданите са били карани да си извадят нови документи, включително и по-скъпата бърза процедура, пише “Труд”. Информацията бе потвърдена от източници на изданието в МВР, където също са получени жалби за непризнавани документи. През 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и трябва да бъдат сменени.

Със закона за обявяване на извънредното положение заради заразата с COVID-19 парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 г. Това означава, че ако днес – 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматично получава още 6 месеца валидност и важи до датата 30 януари 2021 г. Тези правила обаче се отнасят само за лични карти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС) само на български граждани и важат само за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за валидни.

406 437 лични карти и 266 408 шофьорски книжки, изтичащи в периода 13 март-30 октомври т. г., не са подменени към дата 28 юли, уточниха от Пресцентъра на МВР. В жалбите си граждани твърдят, че в банкови клонове са им отказвали да разглеждат техни искания за кредити, докато не си сменят личните карти, други – че брокери не искали да сключват полици заради “невалидни” шофьорски книжки. Имало и оплакване от превозвач, на когото инспектори от автомобилната администрация – бившата ДАИ, отказали да разпишат курсове в страната на водачи с изтекли СУМПС.

В закона за извънредното положение или в Закона за българските лични документи няма предвидени санкции за държавни или общински институции, организации или частни предприятия, които отказват да признаят личните карти, чиято валидност е удължена с 6 месеца, казаха от Дирекция “Български документи за самоличност” в МВР. Гражданите са в правото си да получават услуги, тъй като документите им са валидни, а в случай на откази от административни услуги – да обжалват по реда на Административно процесуалния кодекс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече