Баневи събират такси за достъп до плажа в „Русалка“ и от затвора!

0

Макар и в затвора, Баневи и тази година продължават да събират такси за достъп до плажа в „Русалка“. Всяка година медиите алармират за „златната“ бариера, правят се проверки, но „вратички“ винаги се намират и положението не се променя. Проблемът с липсата на свободен достъп до плажната ивица в тази северна част на Черноморието е от години, а съдебните спорове за законността на пропускателния режим също имат солидна история.

За казуса с бариерите към ваканционното селище разказва БНР.

Всеки гост на ваканционното селище „Русалка“, който пристига с автомобила си, преминава през контролно-пропускателен пункт, на който трябва да заплати такса от 6 лв. за паркинг. Ако след това гостът иска да изкара ден на плажа в т.нар. френска част на комплекса, той трябва да заплати на второ КПП сумата от още 6 лева, в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и санитарен възел.  

Още в средата на юни община Каварна е издала заповед за премахването на бариерата на входа на „Русалка“. 

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева е мотивирана от това, че тя е изградена на терен, който не е собственост на ваканционното селище, а за наличието на бариера не е издадено разрешение от общинската администрация.

След изтичането на едномесечния срок за реакция, от общината са направили проверка, от която става ясно, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, но не е премахната, обяснява Елена Балтаджиева. Електронната бариера към френската част пък била премахната, но КПП-то останало.  

Според адвоката на ваканционно селище „Русалка“ Милко Пенчев, да има пропускателен режим за курорта е част от изискванията на Закона за туризма. Заповедта на кмета е изпълнена, КПП-то е преместено в друг имот, собственост на „Русалка“, подчерта Пенчев.

„Законът казва, че когато имаме селище от такъв характер, то трябва да бъде оградено, трябва да има портал, портиер, които да осъществяват контрол върху достъпа на лицата, които посещават това място. Отделно от това Законът за борба с тероризма задължава да бъде поставена такава бариера с място, в което да има физическа охрана“, уточнява юристът.

Милко Пенчев твърди, че неколкократно е поставян въпросът „как да се реши безобидно въпросът с това КПП“, но от общинската администрация не срещат съдействие. „Принудени сме да търсим варианти на границата на закона“, коментира той.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е категорична, че незаконният според Закона за устройствата на територията контролно-пропускателен пункт ще бъде принудително премахнат от общината, тъй като тя не е издала разрешително за пункта, въпреки желанието на ръководството на комплекса. 

Предстои издаването на нова заповед, с която да се премахне преместеното КПП, съобщи Балтаджиева.

Елена Балтаджиева не е съгласна и с таксата за паркинг, тъй като за тази цел се използва стара спортна площадка, която не е с променен статут на паркинг. Това обаче не е в правомощията на общината, защото теренът не е общинска собственост. 

Има ли все пак достъп до някой от плажовете на „Русалка“, за който да не се изисква входна такса?

„Другите плажове, там са още три плажа, те не са отдадени на концесия, там не се предоставя никаква услуга. Там е напълно безплатно. Достъпът е напълно безпрепятствен“, уверява адвокат Милко Пенчев. 

Пенчев обясни, че ако не получат съгласие от общинската администрация за КПП, то ще бъде премахнато. Повече от 7 години сме в лабиринт от пречки, изтъкна той.

Дружеството обжалва и наложената глоба от Министерството на туризма заради липсата на свободен достъп до плажа.

Димитрина Коджабашева решила да посети мястото, където не е идвала скоро. „Места, където съм водила по-големите си деца като бяха малки – в това число и на нощно къпане, сега са с бариери. Не ми харесва морето да е частно.“

Галина Попова е гост на комплекса и е на мнение, че някакво ограничение за достъп до плажа с чадърите трябва да има, защото в противен случай се събират твърде много хора и гостите на комплекса са ощетени. 

„Погледнете го от две страни. Нищо лошо няма – нека да влизат. Но плажът е малък и няма да има място.“ Копирано от standartnews.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече